Τηλεφωνικές παραγγελίες 210 3006631
Δευ - Παρ: 9:00 - 17:00 | Σάββατο: 9:00 - 15:00
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 70.00 €
Για τα 10 πρώτα κιλά

BLOG LEDITNOW

Τι είναι θερμοκρασία χρώματος. Ποιά λάμπα να διαλέξω?

11-05-2017
από Mixalis Palamaris
Δείκτης χρωματικής απόδοσης

Τι είναι θερμοκρασία  χρώματος. Ποιά Λάμπα LED να διαλέξω?

Θερμοκρασία χρώματος είναι μια μέτρηση της ‘’ζεστασιάς’’ ή της ‘’ψυχρότητας’’ μιας πηγής φωτός. Μια μέτρηση της απόχρωσης του λευκού φωτός.

Αποτέλεσμα εικόνας για Color Temperature

Όταν ένα κομμάτι μέταλλο θερμαίνεται, το χρώμα του φωτός που εκπέμπει θα αλλάζει. Αυτό το χρώμα αρχίζει με κόκκινο χρώμα προχωράει σε πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό και έπειτα μπλε-λευκό, μπλε και κατόπιν  πιο σκούρο μπλέ. Η θερμοκρασία αυτού του μετάλλου είναι ένα φυσικό μέτρο σε βαθμούς Kelvin ή απόλυτη θερμοκρασία. 

Οι λαμπτήρες καθώς και τα LED μπορεί να μην μπορούν να φωτίσουν χρώμα όμοιο με το κομμάτι  μέταλλου αλλά χρησιμοποιούμε την σχετική θερμοκρασία  χρώματος σε βαθμούς Kelvin για να περιγράψουμε το χρώμα του φωτός της πηγής μας και το πόσο μοιάζει στο φως που εκπέμπει το κομμάτι μετάλλου.

Έτσι κατά σύμβαση τα κίτρινα - κόκκινα  χρώματα θεωρούνται θερμά (όπως οι φλόγες μιας φωτιάς). Ενώ τα μπλέ - μωβ - πράσινα θεωρούνται ψυχρά (όπως το φως από έναν νεφελώδη ουρανό).

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες Kelvin ( 5000° - 6500° K ) είναι αυτό που θεωρούμε ψυχρό και χαμηλότερες θερμοκρασίες χρώματος ( 2700° - 3000° K ) θεωρούνται θερμό.

Τα  τελευταία  χρόνια χρησιμοποιείται  όλο και συχνότερα το ενδιάμεσο χρώμα φωτός ( 4000° - 5000° Κ ) που λέγεται φως ημέρας ή λευκό ημέρας και έχει πολλές χρήσεις σε γραφεία ως πιο ξεκούραστο, αλλά και σε καταστήματα με ρούχα που το προτιμούν έναντι του θερμού που χρησιμοποιούνταν πιο παλιά γιατί δεν αλλοιώνει τα χρώματα.

Με τη σειρά του το θερμό  φως προτιμάται για τους χώρους διαμονής γιατί είναι ήπιο και προσθέτει ζεστασιά στο χώρο και χαλάρωση στους διαμένοντες. Μάλιστα στην προσπάθεια να μοιάζουν με λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν βγει τα LED filament  που μερικά από αυτά κυκλοφορούν σε πολύ χαμηλά Kelvin 2200 - 2700Κ δηλαδή εκπέμπουν πολύ θερμό φως.

Και τέλος το ψυχρό φως το οποίο χρησιμοποιείται οπού θέλουμε πολύ καλό και έντονο φωτισμό. Παράγει υψηλότερη αντίθεση από το θερμό φως και χρησιμοποιείται σε χώρους εργασίας ,σε δημόσιους χώρους σε χωλ, αίθουσες αναμονής, νοσοκομεία , εργοστάσια κτλ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Color Temperature

Φυσικά όλες οι αποχρώσεις του λευκού είναι αποδεκτές και μπορούμε να τις συναντήσουμε οπουδήποτε αφού σε τελική ανάλυση η θερμοκρασία χρώματος είναι θέμα προσωπικού γούστου και έτσι δίνουμε πάντα ένα ξεχωριστό στυλ στο δικό μας χωρο…!!