Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας τα ηλεκτρικά συστήματα του σπιτιού γίνονται ''έξυπνα'' και μας διευκολύνουν πολύ στο σύγχρονο τρόπο ζωής μας.
Έτσι το σπίτι μας γίνεται ''έξυπνο σπίτι'' και αυτοματοποιείται λιγο ή πολύ, ανάλογα με τις ανάγκες μας.
Τι είναι το έξυπνο σπίτι λοιπόν;
Είναι το σύνολο των διατάξεων, με τις οποίες ομαδοποιούνται, οργανώνονται και αυτοματοποιούνται οι λειτουργίες μιας κατοικίας, σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε ιδιοκτήτη.
Μπορούμε λοιπόν να χειριζόμαστε εύκολα και γρήγορα όλα τα ηλεκτρικά κυκλώματα στο σπίτι τοπικά ή απο απόσταση μέσα απο το κινητό μας τηλέφωνο (smastphone), εκτελώντας μεμονομένες εντολές ή σενάρια αυτόματης ενεργοποίησης συγκεκριμένων λειτουργιών.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε αίσθημα άνεσης και σιγουριάς, εξοικονόμηση ενέργειας και βέβαια κατ΄ επέκταση στην προστασία του περιβάλλοντος, καθιστώντας το έξυπνο σπίτι, ένα πράσινο σπίτι.
Για το λογο αυτό υπάρχουν πολλές εφαρμογές απο πολλές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συστημάτων.
Στο χωρό αυτόν της αυτοματοποίησης μπήκαν και μεγάλες εταιρείες λογισμικού με πιο γνωστές τις Amazon Alexa και Google Home.
Οι εφαρμογές αυτές είναι διαθέσιμες σε android και ios.
- Με τη νέα εφαρμογή Google Home, μπορείτε πλέον να ελέγχετε, να οργανώνετε και να διαχειρίζεστε συμβατά φωτιστικά, κάμερες, τηλεοράσεις και άλλα, όλα από ένα μόνο μέρος.
- Μία απλή προβολή, τον έλεγχο της οποίας έχετε εσείς.
Συντομεύσεις για τις πιο συνήθεις ενέργειές σας, όπως το άναμμα και το σβήσιμο φώτων ή την αναπαραγωγή μουσικής.
- Ελέγξτε το σπίτι σας ενώ λείπετε ή χρησιμοποιήστε το σαν τηλεχειριστήριο για το Google Home, το Chromecast και άλλες συσκευές σας.
- Χρησιμοποιήστε το Amazon Alexa App για να ρυθμίσετε τις συσκευές με συμβατότητα Alexa, να ακούσετε μουσική, να δημιουργήσετε λίστες αγορών, να λάβετε ενημερώσεις ειδήσεων και πολλά άλλα. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε την Alexa, τόσο περισσότερο προσαρμόζεται στη φωνή, το λεξιλόγιο και τις προσωπικές σας προτιμήσεις.
Μπορείται ακόμα να ακούσετε μουσική ή να ανακαλύψετε βιβλία, να οργανώσετε την μέρα σας, προβολή και επεξεργασία καταλόγων αγορών και υποχρεώσεων εν κινήσει, ενημέρωση καιρού και ειδήσεων, διαχείριση χρονομετρητών και συναγερμών και πολλά άλλα.
Στο site μας θα βρέιτε πολλά διαφορετικά προιόντα συμβατά με Amazon Alexa και Google Home απο λάμπες, πρίζες, διακόπτες μέχρι πολύμπριζα.
Παρόλο που η βιομηχανία φωτισμού μεταβαίνει από τις παραδοσιακές μορφές φωτισμού σε LED, πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να έχουν δυσκολία στην επιλογή των σωστών προϊόντων φωτισμού LED. Χωρίς την ευαισθητοποίηση των εξαρτημάτων (ή των συστατικών) μέσα στα προϊόντα LED φωτισμού, οι καταναλωτές μπορούν συχνά να καταλήξουν να αποκτούν χαμηλής απόδοσης προϊόντα LED φωτισμού που παρέχουν μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα της τελευταίας τεχνολογίας LED φωτισμού.
Αρχίζοντας φέτος, οι καταναλωτές μπορούν να διαβεβαιωθούν με την εύρεση του σήματος "LED που παρέχεται από τη Samsung" στα προϊόντα LED φωτισμού που χρησιμοποιούν εξαρτήματα LED της Samsung. Το "LED που παρέχεται από την SAMSUNG" είναι μια ετικέτα που οι κατασκευαστές φωτιστικών που χρησιμοποιούν λύσεις Samsung LED εξαρτημάτων μπορούν να αξιοποιήσουν το μάρκετινγκ τους. Το φωτιστικό LED της Samsung που παρέχεται από την SAMSUNG μπορεί να εφαρμοστεί στην επιφάνεια των φωτιστικών LED ή να χρησιμοποιηθεί σε υλικά συσκευασίας ή προώθησης, ανάλογα με το επίπεδο συνεργασίας του κατασκευαστή με τη Samsung.
Το πρόγραμμα επωνυμίας θα βοηθήσει τους καταναλωτές να λαμβάνουν αποφάσεις που επιθυμούν να αγοράσουν προϊόντα υψηλής απόδοσης LED φωτισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σήμανση "LED που παρέχεται από τη SAMSUNG", επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.samsung.com/global/business/led/
Η Samsung έχει παράσχει παγκόσμια υποστήριξη πιστοποίησης στους πελάτες της με εξαρτήματα φωτισμού LED. Οι εταιρικές σχέσεις θα συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση των δυσκολιών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι πελάτες με διαφορετικές περιφερειακές απαιτήσεις πιστοποίησης για την ποιότητα του φωτισμού, την ασφάλεια και την αποδοτικότητα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την απλοποίηση σύνθετων διαδικασιών, να μειώσει το χρόνο στην αγορά και τελικά να έχει θετικό αντίκτυπο στο συνολικό κόστος.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.samsung.com/global/business/led/support/certification-support
Η Samsung Electronics Co., Ltd. εμπνέει τον κόσμο και διαμορφώνει το μέλλον με μεταμορφωτικές ιδέες και τεχνολογίες που επαναπροσδιορίζουν τους κόσμους των τηλεοράσεων, των smartphones, των φορητών συσκευών, των tablet, των φωτογραφικών μηχανών, των ψηφιακών συσκευών, των εκτυπωτών, του ιατρικού εξοπλισμού, των συστημάτων δικτύων και των ημιαγωγών λύσεων. Διαθέτουμε 319.000 άτομα σε 84 χώρες με ετήσιες πωλήσεις 196 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Για να ανακαλύψετε περισσότερα και για τις πιο πρόσφατες ειδήσεις, να παρουσιάσετε άρθρα και υλικό τύπου, επισκεφτείτε το Samsung Newsroom στη διεύθυνση news.samsung.com.
Συντελεστής ισχύος (power factor).
Μερικά προιόντα LED όπως λάμπες, τροφοδοτικά, προβολείς και άλλα, αναγράφουν πάνω στα χαρακτηριστικά τους μεταξύ άλλων και τον όρο συντελεστής ισχύος ή power factor.
Για να δούμε με λίγα λόγια τι είναι αυτό.
Ο συντελεστής ισχύος είναι ένα μέτρο αποτελεσματικότητας των ηλεκτρικών συστημάτων.
Στην ηλεκτρολογική μηχανική ο συντελεστής ισχύος ενός ηλεκτρικού συστήματος εναλλασσόμενου ρεύματος ορίζεται ως ο λόγος της πραγματικής ισχύος που ρέει προς το φορτίο προς την φαινόμενη ισχύ στο κύκλωμα και είναι ένας αδιάστατος αριθμός στο κλειστό διάστημα από -1 έως 1. Ο συντελεστής ισχύος μικρότερος από ένα σημαίνει ότι οι κυματομορφές τάσης και ρεύματος δεν είναι σε φάση είναι ιδιάζουσα περίπτωση και δεν μας απασχολεί στα LED. Στα προιόντα LED έχουμε συντελεστή ισχύος από 0 εως 1.
Η ροή εναλλασσόμενου ρεύματος έχει δύο στοιχεία:
· Πραγματική ισχύς ή ενεργή ισχύς (P), εκφρασμένη σε βατ (W)
· Δύναμη αντίδρασης (Q)
· Αυτά συνδυάζονται με τη σύνθετη ισχύ ή φαινομενική ισχύ (S), που εκφράζεται σε βολτ-αμπέρ (VA)
(Τα VA είναι μη-SI μονάδες πανομοιότυπα με το watt που συνήθως χρησιμοποιούνται)
Κάποιος μπορεί να συσχετίσει τα διάφορα συστατικά της ισχύος εναλλασσομένου ρεύματος χρησιμοποιώντας το τρίγωνο ισχύος
Ετσι προκύπτει ο λόγος
Power factor = P / S
Το ιδανικό είναι ο συντελεστής ισχύος να είναι ίσος με τη μονάδα. Εκτός από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως που έχουν συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα αφού διαθέτουν μόνο ωμικά στοιχεία, όλα τα υπόλοιπα συστήματα έχουν συντελεστή ισχύος μικρότερο της μονάδος λόγω της ύπαρξης επαγωγικών και χωρητικών στοιχείων. Οι συσκευές με χαμηλό συντελεστή ισχύος αυξάνουν τις απώλειες στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και το ενεργειακό κόστος της συσκευής. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι αυτές οι συσκευές απαιτούν παροχή υψηλότερης φαινόμενης ισχύος από το δίκτυο για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών σε ενεργό ισχύ.
Ο συντελεστής ισχύος λοιπόν δείχνει τις απώλειες ισχύος των καταναλώσεων. Όσο πλησιάζει τη μονάδα τόσο μικρότερες οι απώλειες . Για παράδειγμα αν ο συντελεστής ισχύος είναι στο 0.5 τότε η μισή από τη παρεχόμενη ισχύ χάνεται σε απώλειες. Αν ο συντελεστής είναι μονάδα τότε δεν υπάρχουν απώλειες ισχύος. Η μονάδα αντιπροσωπεύει μια ιδανική κα και σωστή κατάσταση κατανάλωσης.
Παράδειγμα:
Όταν ένας προβολέας LED 10 Watt έχει συντελεστή ισχύος 0.50 (φτηνή ποιότητα μετασχηματιστή) η πραγματική κατανάλωση που θα έχουμε είναι 15 Watt.
Εάν ο Προβολέας LED 10 Watt έχει συντελεστή 0.98 η πραγματική του κατανάλωση θα είναι 10 Watt διότι είναι πολύ κοντά στην μονάδα.
Στην εταιρεία μας προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε LED ποιοτικά προιόντα με υψηλό power factor για περισσότερη οικονομία στην τσέπη του καταναλωτή.
Φωτομετρία είναι τεχνική της αστρονομίας που ασχολείται με την μέτρηση της ροής ή τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ενός αστρονομικού αντικειμένου αλλά και κλάδος της οπτικής, που έχει ως αντικείμενο τη μέτρηση της ποσότητας φωτεινής ενέργειας που εκπέμπει μια πηγή ή δέχεται μια επιφάνεια. Αυτό μας ενδιαφέρει στις λάμπες φωτισμού.
Υπάρχουν κάποιες μονάδες μέτρησης της φωτεινότητας, φωτεινής ροής και φωτεινής έντασης πού είναι παραπλήσια αλλά όχι ίδια μεγέθη.
Με δύο λόγια :
Το Lumen (σύμβολο: lm) (Λούμεν).Είναι η μονάδα SI ( International System)(Μετρικό Σύστημα) της φωτεινής ροής. Μετρά την δύναμη του φωτός όπως γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι. Η φωτεινή ροή διαφέρει από τη ροή ακτινοβολίας, Μετρά την εκπεμπόμενη συνολική ισχύ του φωτός. To Lumen ορίζεται σε σχέση με την Candela.lm = cd X sr (όπου sr = solid angle=στερεά γωνία).Η candela (σύμβολο: cd) (καντέλα).
Είναι η μονάδα SI ( International System)(Μετρικό Σύστημα) της φωτεινής έντασης. Μετρά την δύναμη του φωτός, που εκπέμπεται από μια πηγή φωτός σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση . Ένα κοινό κερί εκπέμπει περίπου μια candela.cd = lm/sr (όπου sr = solid angle=στερεά γωνία).Το Lux (σύμβολο: lx) (Λούξ).
Είναι η μονάδα SI ( International System)(Μετρικό Σύστημα) του φωτισμού και φωτεινής εκπομπής. Χρησιμοποιείται στην φωτομετρία ως μέτρο της έντασης του φωτός, που πέφτει ή διέρχεται σε μία επιφάνεια, ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι.lux = lm/m²Αρα βλέπουμε ότι το Lux εχει σχεση με την επιφάνεια που πέφτει το φώς ενώ η candera είναι τα κεριά που λέγαμε παλιά και εχει σχέση με τη γωνία . Βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα κεριά με τα Kelvin που είναι η μέτρηση της θερμοκρασίας χρώματος όπως είδαμε σε άλλο άρθρο. Υπάρχει όμως και το Lumen που είναι η μονάδα που αναγράφεται περισσότερο σήμερα στις λάμπες LED. Τα Loumen είναι ανεξάρτητα από την επιφάνεια ή τη γωνία με την οποία πέφτει το φώς που εκπέμπει μια πηγή και εξαρτάται μόνο από το ανθρώπινο μάτι.
Φωτεινή ροή (Loumen) είναι το φυσικό μέγεθος μέτρησης του φωτός που βγαίνει από ένα φωτιστικό. Κάθε φωτιστικό στέλνει γύρω του ενέργεια υπό μορφή φωτός.
Γενικά, ένα φωτιστικό στέλνει γύρω του ενέργεια σε διάφορες μορφές εκτός από μορφή φωτός, όπως σε μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ή δεν είναι αντιληπτή από τον άνθρωπο με τα μάτια με διαφορετική ευαισθησία, η οποία εξαρτάται από τη συχνότητα. Συνήθως, ένα φωτιστικό στέλνει γύρω του ακτινοβολία σε πολλές συχνότητες, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο και άλλες καθόλου αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι. Η φωτεινή ροή μετρά μόνο την ισχύ που γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι.
Μονάδα μέτρησης είναι στο lumen, συντομογραφικά lm, στο διεθνές σύστημα μονάδων. Αν ένα φωτιστικό εκπέμπει αντιληπτή ακτινοβολία ισχύος 1W, τότε η φωτεινή του ροή είναι 683lm.
Από την ένταση σε candelas μπορούμε να βρούμε την αντίστοιχη σε lumen, αν γνωρίζουμε την γωνία ακτινοβολίας και ακολουθήσουμε τον παρακάτω πίνακα:
Γωνία ακτινοβολίας |
Διαιρούμε με |
5° |
167.2 |
10° |
41.82 |
15° |
18.50 |
20° |
10.48 |
25° |
6.714 |
30° |
4.671 |
35° |
3.439 |
40° |
2.639 |
45° |
2.091 |
50° |
1.699 |
55° |
1.409 |
60° |
1.188 |
65° |
1.016 |
70° |
0.8800 |
75° |
0.7702 |
80° |
0.6803 |
85° |
0.6058 |
90° |
0.5434 |
95° |
0.4906 |
100° |
0.4455 |
105° |
0.4068 |
110° |
0.3732 |
115° |
0.3440 |
120° |
0.3183 |
Χρησιμοποιούνται καμιά φορά στα χαρακτηρηστικά πανω στους λαμπήρες και τα Lux .
Το lux (σύμβολο: lx) είναι η μονάδα SI του φωτισμού που μετράει την φωτεινή ισχύ ανά περιοχή. Χρησιμοποιείται στη φωτομέτρηση ως ένα μέτρο της έντασης που προσπίπτει ή περνά μέσα από μια επιφάνεια όπως λαμβάνεται από το ανθρώπινο μάτι. Είναι ανάλογο προς την ραδιομετρική μονάδα βατ ανά τετραγωνικό μέτρο αλλά με τη δύναμη σε κάθε μήκος κύματος να σταθμίζεται ανάλογα με τη λειτουργία της φωτεινότητας, ένα τυποποιημένο μοντέλο της ανθρώπινης οπτικής αντίληψης.
Για να δούμε τη σχέση τους λέμε ότι ενα lux είναι ίσο με ένα lumen ανά τετραγωνικό μέτρο
1 lx = 1 lm/m2 = 1 cd·sr·m–2.
Ροή 1.000 lumens, συγκεντρωμένη σε ένα χώρο ενός τετραγωνικού μέτρου ισούται με φωτεινότητα 1.000 lux. Ωστόσο τα ίδια 1.000 lumens απλωμένα σε μία επιφάνεια δέκα τετραγωνικών μέτρων παράγουν μία μειωμένης εντάσεως φωτεινότητας ίση με 100 lux.
Και μερικά φυσικά παραδείγματα :
Φωτεινότητα |
Παράδειγμα |
10−4 lux |
Αστροφεγγιά συννεφιασμένος ουρανός. |
0.002 lux |
Καθαρός ουρανός χωρίς φεγγάρι |
0.01 lux |
1/4 του φεγγαριού |
0.27 lux |
Πανσέληνος με καθαρό ουρανό |
1 lux |
Πανσέληνος πάνω από τροπικά γεωγραφικά πλάτη |
3.4 lux |
Σκοτεινό όριο του αστικού λυκόφωτος κάτω από ένα καθαρό ουρανό |
50 lux |
|
80 lux |
|
100 lux |
Πολύ σκοτεινή συννεφιασμένη μέρα |
320–500 lux |
|
400 lux |
Ανατολή ή δύση του ηλίου σε μια σαφή ημέρα. |
1,000 lux |
Μερικώς νεφελώδης Ημέρα Τυπικός φωτισμός τηλεοπτικού στούντιο |
10,000–25,000 lux |
Πλήρες φως της ημέρας (όχι άμεσο ηλιακό φως) |
32,000–130,000 lux |
Άμεσο ηλιακό φως |
Ετσι αν έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις πάνω στή φωτομετρία διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά μίας λάμπας LED ή γενικά ενός φωτιστικού LED μπορούμε καλύτερα να επιλέξουμε τον κατάλληλο φωτισμό για τον συγκεκριμένο χώρο που έχουμε να φωτίσουμε. Αν και πάλι έχετε αμφιβολίες για το πόσο δυνατό φωτισμό θα πρέπει να βάλετε το τεχνικό προσωπικό της εταιρείας μας είναι εδώ να σας βοηθήσει ή αν είναι πολύ μεγάλος επαγγελματικός χώρος ένας ηλεκτρολόγος με μια επι τοπου εκτίμηση θα ήταν πολύ πιο ακριβής.
Ένα Χαρακτηριστικό που αναγράφεται στις λάμπες LED και πρεπει να ξέρουμε είναι ο δείκτης χρωματικής απόδοσης ή αλλιώς στα αγγλικά color rendering index (εν συντομία CRI), είναι η ποσοτική μέτρηση της ικανότητας μίας πηγής φωτός να εμφανίζει τα χρώματα, σε σύγκριση με μια ιδανική πηγή φωτός ή με το φυσικό φως.
Σε γενικές γραμμές, το CRI είναι ένα μέτρο της ικανότητας μιας πηγής φωτός να δείχνει αντικειμενικά χρώματα "ρεαλιστικά" ή "φυσικά" σε σύγκριση με μια οικεία πηγή αναφοράς, είτε το φως πυρακτώσεως είτε το φως της ημέρας.
Το CRI καθορίζεται από το φάσμα της φωτεινής πηγής.
Ο δείκτης χρωματικής απόδοσης κυμαίνεται από 0-100 και όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο πιο πιστά αποδίδονται τα χρώματα των αντικειμένων του χώρου κι αυτό συμβαίνει γιατί η ακτινοβολία της φωτεινής πηγής καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του ορατού ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.
Πρότυπη φωτεινή πηγή με δείκτη χρωματικής απόδοσης 100 θεωρείται το ηλιακό φως. Το 1948, ο Bouma περιέγραψε το φως της ημέρας ως την ιδανική πηγή φωτισμού για την καλή απόδοση χρώματος, διότι το φως της ημέρας εμφανίζει
(1) μεγάλη ποικιλία χρωμάτων
(2) κάνει εύκολη τη διάκριση των ελαφρών αποχρώσεων του χρώματος
(3) τα χρώματα αντικειμένων γύρω μας προφανώς φαίνονται φυσικά.
Το CRI υπολογίζεται επιστημονικά από τις διαφορές στις χρωματογραφίες των οκτώ δειγμάτων χρώματος CIE (CIE 1995) όταν φωτίζεται από μια φωτεινή πηγή και από ένα φωτιστικό αναφοράς της ίδιας θερμοκρασίας συσχέτισης χρώματος (CCT) . Όσο μικρότερη είναι η μέση διαφορά στις χρωματογραφίες, τόσο μεγαλύτερη είναι η CRI.
Ο δείκτης χρωματικής απόδοσης στις τιμές από 90 έως 100 υποδηλώνει εξαιρετική απόδοση χρωμάτων, από 80 έως 90 υποδηλώνει καλή απόδοση χρωμάτων και από 50 έως 80 υποδηλώνει κακή απόδοση χρωμάτων.
Βλέπουμε λοιπόν πως ο δείκτης χρωματικής απόδοσης είναι από τα κυριότερα κριτήρια τα οποία καθορίζουν την επιλογή του λαμπτήρα για το φωτισμό ενός χώρου, ειδικότερα όταν πρόκειται για χώρους στους οποίους η πιστή απόδοση των χρωμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική όπως σε μία γκαλερί , για εφαρμογές φωτισμού σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο, σε εκθέσεις προϊόντων και έργων τέχνης,αλλά και σε καταστήματα με υφάσματα, ρουχισμό κτλ.
Σε άλλες εφαρμογές όμως μπορεί να είναι επιθυμητή η χαμηλή τιμή του CRI . Για παράδειγμα στον φωτισμό των δρόμων ο χαμηλός δείκτης που μπορεί να πάρει ακόμα και αρνητικές τιμές είναι επιθυμητός, καθώς η κίτρινη απόχρωση που αποδίδεται στα φωτιζόμενα αντικείμενα καθιστά πιο ξεκούραστη τη νυκτερινή οδήγηση.
Ενδεικτικές τιμές του CRI σε διάφορες λυχνίες
Πηγή φωτός |
CCT (K) |
CRI |
Λαμπτήρας Νατρίου χαμηλής πίεσης (LPS / SOX) |
1800 |
-44 |
Λαμπτήρας ατμών υδραργύρου |
6410 |
17 |
Λαμπτήρας Νατρίου υψηλής πίεσης (HPS / SON) |
2100 |
24 |
Επιστρωμένος υδράργυρος-ατμός |
3600 |
49 |
Χλωροφωσφορικό ζεστό λευκό φθορισμού |
2940 |
51 |
Halofosfate cool-white φθορισμού |
4230 |
64 |
Τριφωσφορικό ζεστό λευκό φθορισμό |
2940 |
73 |
Χλωροφωσφορικό φθορίζον ψυχρό φως ημέρας |
6430 |
76 |
Λαμπτήρας Νατρίου |
2700 |
82 |
Πρότυπο LED Lamp |
2700-5000 |
83 |
Αλογονίδιο μετάλλου χαλαζία |
4200 |
85 |
Τριφωσφορικό δροσερό λευκό φθορισμού |
4080 |
89 |
Λυχνία LED υψηλής CRI (μπλε LED) |
2700-5000 |
95 |
Κεραμική λάμπα μεταλλικού αλογονιδίου |
5400 |
96 |
Λαμπτήρας LED εξαιρετικά υψηλής CRI (Violet LED ) |
2700-5000 |
98 |
Λαμπτήρας πυρακτώσεως / αλογόνου |
3200 |
100 |
Οι λαμπτήρες LED ποιότητας σήμερα έχουν δείκτη χρωματικής απόδοσης μεγαλύτερο από >75 που θεωρείται πολύ καλός .
Η νεα σειρά της V-TAC εχούν CRI>95 !!!
Τι είναι θερμοκρασία χρώματος. Ποιά Λάμπα LED να διαλέξω?
Θερμοκρασία χρώματος είναι μια μέτρηση της ‘’ζεστασιάς’’ ή της ‘’ψυχρότητας’’ μιας πηγής φωτός. Μια μέτρηση της απόχρωσης του λευκού φωτός.
Αποτέλεσμα εικόνας για Color Temperature
Όταν ένα κομμάτι μέταλλο θερμαίνεται, το χρώμα του φωτός που εκπέμπει θα αλλάζει. Αυτό το χρώμα αρχίζει με κόκκινο χρώμα προχωράει σε πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό και έπειτα μπλε-λευκό, μπλε και κατόπιν πιο σκούρο μπλέ. Η θερμοκρασία αυτού του μετάλλου είναι ένα φυσικό μέτρο σε βαθμούς Kelvin ή απόλυτη θερμοκρασία.
Οι λαμπτήρες καθώς και τα LED μπορεί να μην μπορούν να φωτίσουν χρώμα όμοιο με το κομμάτι μέταλλου αλλά χρησιμοποιούμε την σχετική θερμοκρασία χρώματος σε βαθμούς Kelvin για να περιγράψουμε το χρώμα του φωτός της πηγής μας και το πόσο μοιάζει στο φως που εκπέμπει το κομμάτι μετάλλου.
Έτσι κατά σύμβαση τα κίτρινα - κόκκινα χρώματα θεωρούνται θερμά (όπως οι φλόγες μιας φωτιάς). Ενώ τα μπλέ - μωβ - πράσινα θεωρούνται ψυχρά (όπως το φως από έναν νεφελώδη ουρανό).
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες Kelvin ( 5000° - 6500° K ) είναι αυτό που θεωρούμε ψυχρό και χαμηλότερες θερμοκρασίες χρώματος ( 2700° - 3000° K ) θεωρούνται θερμό.
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα το ενδιάμεσο χρώμα φωτός ( 4000° - 5000° Κ ) που λέγεται φως ημέρας ή λευκό ημέρας και έχει πολλές χρήσεις σε γραφεία ως πιο ξεκούραστο, αλλά και σε καταστήματα με ρούχα που το προτιμούν έναντι του θερμού που χρησιμοποιούνταν πιο παλιά γιατί δεν αλλοιώνει τα χρώματα.
Με τη σειρά του το θερμό φως προτιμάται για τους χώρους διαμονής γιατί είναι ήπιο και προσθέτει ζεστασιά στο χώρο και χαλάρωση στους διαμένοντες. Μάλιστα στην προσπάθεια να μοιάζουν με λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν βγει τα LED filament που μερικά από αυτά κυκλοφορούν σε πολύ χαμηλά Kelvin 2200 - 2700Κ δηλαδή εκπέμπουν πολύ θερμό φως.
Και τέλος το ψυχρό φως το οποίο χρησιμοποιείται οπού θέλουμε πολύ καλό και έντονο φωτισμό. Παράγει υψηλότερη αντίθεση από το θερμό φως και χρησιμοποιείται σε χώρους εργασίας ,σε δημόσιους χώρους σε χωλ, αίθουσες αναμονής, νοσοκομεία , εργοστάσια κτλ.
Αποτέλεσμα εικόνας για Color Temperature
Φυσικά όλες οι αποχρώσεις του λευκού είναι αποδεκτές και μπορούμε να τις συναντήσουμε οπουδήποτε αφού σε τελική ανάλυση η θερμοκρασία χρώματος είναι θέμα προσωπικού γούστου και έτσι δίνουμε πάντα ένα ξεχωριστό στυλ στο δικό μας χώρο…!!
Γιατί να επιλέξω LED φωτισμό;
Δίοδος Εκπομπής Φωτός ή κοινώς LED (Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος, όταν του παρέχεται μία ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης.
Το LED εφευρέθηκε στη Ρωσία το 1920 αλλά άργησε πολύ να χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο. Μόλις το 1962 χρησιμοποιείται στην Αμερική ως ενδεικτικές λυχνίες σε εργαστηριακά εξαρτήματα και μηχανήματα κι αργότερα τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, τηλέφωνα, υπολογιστές τσέπης, ρολόγια και άλλες ηλεκτρικές συσκευές.
Εδώ και 10 χρόνια χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και συνεχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι των παραδοσιακών τρόπων φωτισμού.
Τα πλεονεκτήματα των LED είναι πολλά:
Τα LED παράγουν περισσότερο φως ανά μονάδα ισχύος (lm/watt) συγκριτικά με τις λάμπες πυράκτωσης έτσι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.
Αφού καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια άρα εμείς έχουμε οικονομία.
Η αντιπρόταση που υπήρχε εδώ και κάποια χρόνια άκουγε στο όνομα CFL, ωστόσο μειονεκτεί σε αρκετά σημεία έναντι της ανερχόμενης LED τεχνολογίας. Οι λαμπτήρες CFL σίγουρα εξοικονομούν αρκετή ενέργεια σε σύγκριση με τους παλιούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν αγγίζουν τα ποσοστά (περίπου 90%!) εξοικονόμησης ενέργειας (άρα και χρημάτων) που επιτυγχάνει η τεχνολογία LED.
Τα LED μας παρέχουν λοιπόν οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος έως 50% σε σχέση με τις ηλεκτρονικές CFL και φθορίου λάμπες και έως 90% σε σχέση με τις λάμπες πυράκτωσης.
Τα LED έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής μεγαλύτερη και από τις ηλεκτρονικές λυχνίες και από τις πυρακτώσεως.
Η διάρκεια ζωής των LED κυμαίνεται από 20.000-50.000 ώρες λειτουργίας.
Σε ιδανικές συνθήκες ρεύματος και θερμοκρασιών μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις 100.000 ώρες !
Επίσης δεν επηρεάζονται από κραδασμούς και δεν χρειάζονται συντήρηση.
Τα LED μπορούν να εκπέμψουν φως σε όλες τις αποχρώσεις του λευκού από ψυχρό λευκό έως πολύ θερμό αλλά και σε χρωματισμούς κόκκινο, πράσινο, μπλε (RGB) όπως και όλους τους ενδιάμεσους συνδυασμούς.
Τα LED μπορούν να προγραμματιστούν και να αλλάξουν χρωματισμούς με χρήση εκλεκτών .
Τα LED δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, όπως υδράργυρο, κάδμιο , μόλυβδο και φθόριο.
Οι ηλεκτρονικοί λαμπτήρες και οι παλιές φθορίου περιέχουν υδράργυρο, γεγονός διόλου… ευχάριστο σε περίπτωση που σπάσουν μιας και θεωρείται καρκινογόνος ουσία.
Τα LED παράγονται σε πάρα πολλές μορφές που μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους χώρους και να έχουμε το σχήμα και το φωτισμό που επιθυμούμε.
Ειδικότερα η ταινίες LED μπορούν να κοπούν και να κολληθούν σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια σε κρυφούς φωτισμούς, σχισμές, οπές και γωνίες σε οροφές ντουλάπες ράφια κ.τ.λ.
Τα LED έχουν στιγμιαία έναυση, σε αντίθεση με τους λαμπτήρες CFL που… θέλουν το χρόνο τους μέχρι να αγγίξουν το μέγιστο της φωτεινότητάς τους όποτε πατάτε το διακόπτη.
Προσφέρουν άνετο και ξεκούραστο φωτισμό με πολύ καλή ποιότητα χρώματος (CRI>80)και χωρίς καθόλου υπεριώδη (UV) ακτινοβολία.
Η τεχνολογία των LED τα τελευταία 10 χρόνια έχει κάνει άλματα εξέλιξης και συνεχίζει να κάνει.
Έτσι τα LED γίνονται συνεχώς πιο φωτεινά πιο οικονομικά πιο αξιόπιστα και πιο ευέλικτα με διαφόρους τύπους φωτιστικών.
Η εταιρία μας ψάχνει, ενημερώνεται και εξασφαλίζει πάντα τα LED τελευταίας γενιάς στις καλύτερες τιμές, από τους κορυφαίους εισαγωγείς και με πολυετή εγγύηση !!
Πτώση τάσης σε ταινία LED
Κάθε φορά που το συνεχές ρεύμα ρέει σε ένα καλώδιο ή μια ταινία LED συναντά μια αντίσταση κάτι δηλαδή θα εμποδίσει τη ροή του. Το ποσό της απώλειας τάσης ενός κυκλώματος, ή ακόμα και ένα μέρος του ονομάζεται πτώση τάσης.
Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος της ταινίας μας τόσο μεγαλύτερη η αντίσταση που συναντά το ρεύμα άρα και η πτώση τάσης στο τέλος της ταινίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ταινία LED να σκοτεινιάζει όσο πάει προς το τέλος της . Η φωτεινότητα της δηλαδή να πέφτει ή να έχουμε μια χρωματική αλλαγή όταν πρόκειται για πολύχρωμη RGB ταινία.
Η υπερβολική πτώση τάσης μπορεί να οδηγήσει σε μη ικανοποιητική λειτουργία της, και βλάβη της ταινίας. Εάν τη ταινία LED την τροφοδοτούμε με ένα τροφοδοτικό 12-volt, τότε έχουμε 12 βολτ στην αρχή της ταινίας , στο άλλο άκρο όμως δεν θα έχει 12 βολτ αλλά λιγότερο λόγω της πτώσης τάσης.
Για να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο τροφοδοτούμε την ταινία σε παράλληλα τμήματα το πολύ 10m μήκος.
Το ίδιο ισχύει και για το καλώδιο που τροφοδοτούμε τα τμήματα αυτά της ταινίας.
Βλέπουμε και στο σχήμα ότι το καλώδιο που τροφοδοτεί το δεύτερο κομμάτι της ταινίας είναι πιο χοντρό από το πρώτο και αντίστοιχα το τρίτο πιο χοντρό από το δεύτερο .
Αυτό γιατί η πτώση τάσης είναι συνάρτηση του μήκους καλωδίου και αντιστρόφως ανάλογο του πάχους του αφού σε χοντρό καλώδιο η αντίσταση είναι μικρότερη, δηλαδή αυτό επιτρέπει να κινηθεί δια μέσου του περισσότερο ρεύμα πιο άνετα.
Η αποδεκτή πτώση τάσης για ένα σύστημα φωτισμού LED δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% ή να είναι μικρότερη από 0,36 volts από ένα τροφοδοτικό εισόδου 12 volt το οποίο μπορούμε να μετρήσουμε εύκολα με ένα πολύμετρο.
12 volts x 3% = 0.36 volts.
Εκτός από το μήκος της ταινίας παίζουν ρόλο και τα Watt που καταναλώνει η ταινία. Θεωρητικά μια ταινία χαμηλών watt θα μπορούσαμε να την χρησιμοποιήσουμε σε περισσότερο μήκος αλλά και αυτό το αποφεύγουμε μιας και τα κυκλώματα εσωτερικά της ταινίας είναι πιο αδύναμα και ντελικάτα για να αντέξουν μια πτώση τάσης. Άρα τα 10m ταινία ανά τροφοδοσία ισχύει σε κάθε περίπτωση.
Το ειδικευμένο μας προσωπικό μπορεί να σας κατευθύνει ώστε να βρείτε το σωστό μήκος και πάχος καλωδίου και τα μέτρα της ταινίας που θέλετε να τροφοδοτήσετε .
Τα πρώτα LED
SMD 2ης Γενιάς
SMD 3ης Γενιάς can bus
Οι προβολείς φωτισμού εξωτερικού χώρου έχουν πολλές εφαρμογές : Στα 220V σε γήπεδα, γυμναστήρια,συναυλίες, θέατρα, χώρους στάθμευσης, αποθήκες,συνεργεία, εργοστάσια,δημόσια κτήρια,δρόμους, αυλές, μπαλκόνια,κήπους,πυλοτές.
Αλλά και στα 12-30V σε αυτοκίνητα, εκτός δρόμου οχήματα, τροχόσπιτα, σκάφη, χώρους εργασίας, φώτα ασφαλείας και πολλές άλλες χρήσεις.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι χρειαζόμαστε προβολείς οικονομικούς μιας και οι χρήσεις είναι πολλές και το κόστος από τη συνεχή χρήση ενός προβολέα είναι πολύ μεγάλο.
Οι πιο συνήθεις προβολείς που κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα είναι :
HQI
Είναι οι πιο οικονομικοί από όλες τις κατηγορίες
Είναι εύχρηστοι και ελαφριοί.
Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
Ανάβουν αμέσως χωρίς χρονική καθυστέρηση.
Δεν χρειάζονται συντήρηση.
Έχουν ποικιλία αποχρώσεων και χρωμάτων.
Χωρίς ακτινοβολία UV
Μπορούν να πάρουν ανιχνευτή κίνησης.
Λειτουργούν και σε 12-30V
Δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως υδράργυρο.
Έχει ακουστεί ότι οι προβολείς LED δεν είναι τόσο αξιόπιστοι και αντοχής, όχι τόσο όσο οι λάμπες LED τέλος πάντων.
Είναι αλήθεια ότι οι πρώτης γενιάς προβολείς LED είχαν κάποια θέματα με την ψύξη σε πολλά watt, και αυτό γιατί ήταν τύπου COB (Chips on Board) δηλαδή πολλά leds συγκεντρωμένα όλα μαζί σαν ένα μεγάλο αδιαίρετο led που ανέπτυσσε μεγάλη θερμοκρασία με την πολύωρη χρήση και με αποτέλεσμα πολλές φορές ακόμα και να καεί.
LED COB
Τώρα όμως σχεδόν όλες οι εταιρείες κατασκευής led έχουν προχωρήσει ένα μεγάλο βήμα μπροστά και οι νέοι προβολείς LED είναι τεχνολογίας SMD ((S)urface (M)ount (D)evices= Επιφανειακής τοποθέτησης συσκευές) , δηλαδή μικρά leds πάνω σε μία πλακέτα σε απόσταση μεταξύ τους. Έτσι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζετε η απαραίτητη ψύξη και η αντοχή του προβολέα σε μακροχρόνια και συνεχή χρήση.
Εμείς εξασφαλίσαμε για σας SMD LED προβολείς νέας γενιάς στις καλύτερες τιμές της αγοράς και μέχρι 5 χρόνια εγγύηση.