Τι είναι θερμοκρασία χρώματος. Ποιά λάμπα να διαλέξω?

11-05-2017
από Fotis Admin

 Τι είναι θερμοκρασία  χρώματος. Ποιά λάμπα να διαλέξω?

 

Θερμοκρασία  χρώματος είναι μια μέτρηση της ‘’ζεστασιάς’’ ή  της ‘’ψυχρότητας’’ μιας πηγής φωτός. Μια μέτρηση της απόχρωσης του λευκού φωτός.

Αποτέλεσμα εικόνας για Color Temperature

 

Όταν ένα κομμάτι μέταλλο θερμαίνεται, το χρώμα του φωτός που εκπέμπει θα αλλάζει. Αυτό το χρώμα αρχίζει με κόκκινο χρώμα προχωράει σε πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό και έπειτα μπλε-λευκό, μπλε και κατόπιν  πιο σκούρο μπλέ. Η θερμοκρασία αυτού του μετάλλου είναι ένα φυσικό μέτρο σε βαθμούς Kelvin ή απόλυτη θερμοκρασία. 

Οι λαμπτήρες καθώς και τα LED μπορεί να μην μπορούν να φωτίσουν χρώμα όμοιο με το κομμάτι  μέταλλου αλλά χρησιμοποιούμε την σχετική θερμοκρασία  χρώματος σε βαθμούς Kelvin για να περιγράψουμε το χρώμα του φωτός της πηγής μας και το πόσο μοιάζει στο φως που εκπέμπει το κομμάτι μετάλλου.

Έτσι κατά σύμβαση τα κίτρινα- κόκκινα  χρώματα θεωρούνται θερμά (όπως οι φλόγες μιας φωτιάς). Ενώ τα μπλέ- μωβ-πράσινα θεωρούνται ψυχρά (όπως το φως από έναν νεφελώδη ουρανό).

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες Kelvin (5000°-6500° K) είναι αυτό που θεωρούμε ψυχρό και χαμηλότερες θερμοκρασίες χρώματος (2700°-3000° K) θεωρούνται θερμό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Color Temperature

 

Τα  τελευταία  χρόνια χρησιμοποιείται  όλο και συχνότερα το ενδιάμεσο χρώμα φωτός (4000°-5000° Κ) που λέγεται φως ημέρας ή λευκό ημέρας και έχει πολλές χρήσεις σε γραφεία ως πιο ξεκούραστο, αλλά και σε καταστήματα με ρούχα που το προτιμούν έναντι του θερμού που χρησιμοποιούνταν πιο παλιά γιατί δεν αλλοιώνει τα χρώματα.

Με τη σειρά του το θερμό  φως προτιμάται για τους χώρους διαμονής γιατί είναι ήπιο και προσθέτει ζεστασιά στο χώρο και χαλάρωση στους διαμένοντες. Μάλιστα στην προσπάθεια να μοιάζουν με λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν βγει τα LED filament  που μερικά από αυτά κυκλοφορούν σε πολύ χαμηλά Kelvin 2200-2700 Κ δηλαδή εκπέμπουν πολύ θερμό φως.

Και τέλος το ψυχρό φως το οποίο χρησιμοποιείται οπού θέλουμε πολύ καλό και έντονο φωτισμό. Παράγει υψηλότερη αντίθεση από το θερμό φως και χρησιμοποιείται σε χώρους εργασίας ,σε δημόσιους χώρους σε χωλ, αίθουσες αναμονής, νοσοκομεία , εργοστάσια κτλ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Color Temperature

Φυσικά όλες οι αποχρώσεις του λευκού είναι αποδεκτές και μπορούμε να τις συναντήσουμε  οπουδήποτε  αφού σε τελική ανάλυση η θερμοκρασία χρώματος είναι θέμα προσωπικού γούστου και έτσι δίνουμε πάντα ένα ξεχωριστό στυλ στο δικό μας χωρο…!!

Γιατί να επιλέξω LED φωτισμό

20-04-2017
από Fotis Admin

Γιατί να επιλέξω LED φωτισμό

Δίοδος Εκπομπής Φωτός ή κοινώς LED (Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος, όταν του παρέχεται μία ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης.

Το LED εφευρέθηκε στη Ρωσία το 1920 αλλά άργησε πολύ να χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο. Μόλις το 1962 χρησιμοποιείται στην Αμερική ως ενδεικτικές λυχνίες σε εργαστηριακά εξαρτήματα και μηχανήματα κι αργότερα τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, τηλέφωνα, υπολογιστές τσέπης, ρολόγια και άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Εδώ και 10 χρόνια χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και συνεχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι των παραδοσιακών τρόπων φωτισμού.

Τα πλεονεκτήματα των LED είναι πολλά:

 1. Ενεργειακή απόδοση

Τα LED παράγουν περισσότερο φως ανά μονάδα ισχύος (lm/watt) συγκριτικά με τις λάμπες πυράκτωσης έτσι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

 1. Οικονομία

Αφού καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια άρα εμείς έχουμε οικονομία.

Η αντιπρόταση που υπήρχε εδώ και κάποια χρόνια άκουγε στο όνομα CFL, ωστόσο μειονεκτεί σε αρκετά σημεία έναντι της ανερχόμενης LED τεχνολογίας. Οι λαμπτήρες CFL σίγουρα εξοικονομούν αρκετή ενέργεια σε σύγκριση με τους παλιούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν αγγίζουν τα ποσοστά (περίπου 90%!) εξοικονόμησης ενέργειας (άρα και χρημάτων) που επιτυγχάνει η τεχνολογία LED.

Τα LED μας παρέχουν λοιπόν οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος έως 50% σε σχέση με τις ηλεκτρονικές  CFL και φθορίου λάμπες και έως 90% σε σχέση με τις λάμπες πυράκτωσης.

 1. Αντοχή στο χρόνο

Τα LED έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής μεγαλύτερη και από τις ηλεκτρονικές λυχνίες και από τις πυρακτώσεως.

Η διάρκεια ζωής των LED κυμαίνεται από 20.000-50.000 ώρες λειτουργίας.

Σε ιδανικές συνθήκες ρεύματος και θερμοκρασιών μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις 100.000 ώρες !

Επίσης δεν επηρεάζονται από κραδασμούς και δεν χρειάζονται συντήρηση.

 1. Χρώμα

Τα LED μπορούν να εκπέμψουν φως σε όλες τις αποχρώσεις του λευκού από ψυχρό λευκό έως πολύ θερμό αλλά και σε χρωματισμούς κόκκινο, πράσινο, μπλε (RGB) όπως και όλους τους ενδιάμεσους συνδυασμούς.

Τα LED μπορούν να προγραμματιστούν και να αλλάξουν χρωματισμούς με χρήση εκλεκτών .

 1. Φιλικά στο περιβάλλον

Τα  LED δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, όπως υδράργυρο, κάδμιο , μόλυβδο και φθόριο.

Οι ηλεκτρονικοί λαμπτήρες και οι παλιές φθορίου περιέχουν υδράργυρο, γεγονός διόλου… ευχάριστο σε περίπτωση που σπάσουν μιας και θεωρείται καρκινογόνος ουσία.

 1. Ικανότητα προσαρμογής

Τα LED παράγονται σε πάρα πολλές μορφές που μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους χώρους και να έχουμε το σχήμα και το φωτισμό που επιθυμούμε.

Ειδικότερα η ταινίες LED μπορούν να κοπούν και να κολληθούν σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια σε κρυφούς φωτισμούς, σχισμές, οπές και γωνίες σε οροφές ντουλάπες ράφια κ.τ.λ.

 1. Άμεσο άναμμα.

Τα LED έχουν στιγμιαία έναυση, σε αντίθεση με τους λαμπτήρες CFL που… θέλουν το χρόνο τους μέχρι να αγγίξουν το μέγιστο της φωτεινότητάς τους όποτε πατάτε το διακόπτη.

 1. Ξεκούραστος Φωτισμός

Προσφέρουν άνετο και ξεκούραστο φωτισμό με πολύ καλή ποιότητα χρώματος (CRI>80)και χωρίς καθόλου υπεριώδη (UV) ακτινοβολία.

 1. Εξέλιξη

Η τεχνολογία των LED τα τελευταία 10 χρόνια έχει κάνει άλματα εξέλιξης και συνεχίζει να κάνει.

Έτσι τα LED γίνονται συνεχώς πιο φωτεινά πιο οικονομικά  πιο αξιόπιστα και πιο ευέλικτα με διαφόρους τύπους φωτιστικών.

Η εταιρία μας ψάχνει, ενημερώνεται και εξασφαλίζει πάντα τα LED τελευταίας γενιάς στις καλύτερες τιμές, από τους κορυφαίους εισαγωγείς και με πολυετή εγγύηση !!

 

Πτώση τάσης σε ταινία LED

16-03-2017
από Fotis Admin

Πτώση τάσης σε ταινία LED

 

Κάθε φορά που το συνεχές ρεύμα ρέει σε ένα καλώδιο ή μια ταινία LED συναντά μια αντίσταση κάτι δηλαδή θα εμποδίσει τη ροή του. Το ποσό της απώλειας τάσης ενός κυκλώματος, ή ακόμα και ένα μέρος του ονομάζεται πτώση τάσης.

Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος της ταινίας μας τόσο  μεγαλύτερη η αντίσταση που συναντά το ρεύμα άρα και η πτώση τάσης στο τέλος της ταινίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ταινία LED να σκοτεινιάζει όσο πάει προς το τέλος της . Η φωτεινότητα της δηλαδή να πέφτει ή να έχουμε μια χρωματική αλλαγή όταν πρόκειται για πολύχρωμη RGB ταινία.

Η υπερβολική πτώση τάσης μπορεί να οδηγήσει σε μη ικανοποιητική λειτουργία της, και βλάβη της ταινίας. Εάν τη ταινία LED την τροφοδοτούμε με ένα τροφοδοτικό 12-volt, τότε έχουμε 12 βολτ  στην αρχή της ταινίας , στο άλλο άκρο όμως δεν θα έχει 12 βολτ αλλά λιγότερο  λόγω της πτώσης τάσης.

Για να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο τροφοδοτούμε την ταινία σε παράλληλα τμήματα το πολύ 10m μήκος.

voltage drop

Το ίδιο ισχύει και για το καλώδιο που τροφοδοτούμε  τα τμήματα αυτά της ταινίας.

Βλέπουμε και στο σχήμα ότι το καλώδιο που τροφοδοτεί το δεύτερο κομμάτι της ταινίας είναι πιο χοντρό από το πρώτο και αντίστοιχα το τρίτο πιο χοντρό από το δεύτερο .

Αυτό γιατί η πτώση τάσης είναι συνάρτηση του μήκους καλωδίου και αντιστρόφως ανάλογο του πάχους του αφού σε χοντρό καλώδιο η αντίσταση είναι μικρότερη, δηλαδή αυτό επιτρέπει  να κινηθεί δια μέσου του περισσότερο ρεύμα πιο άνετα.

Η αποδεκτή πτώση τάσης για ένα σύστημα φωτισμού LED δεν πρέπει να υπερβαίνει  το 3%  ή να είναι μικρότερη από 0,36 volts από ένα τροφοδοτικό εισόδου 12 volt το οποίο μπορούμε να μετρήσουμε εύκολα με ένα πολύμετρο.

12 volts x 3% = 0.36 volts.

Εκτός από το μήκος της ταινίας παίζουν ρόλο και τα Watt που καταναλώνει η ταινία. Θεωρητικά μια ταινία  χαμηλών watt θα μπορούσαμε να την χρησιμοποιήσουμε σε περισσότερο μήκος αλλά και αυτό το αποφεύγουμε μιας και τα κυκλώματα εσωτερικά της ταινίας είναι πιο αδύναμα και ντελικάτα για να αντέξουν μια πτώση τάσης. Άρα τα 10m ταινία ανά τροφοδοσία ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Το ειδικευμένο μας προσωπικό μπορεί να σας κατευθύνει ώστε να βρείτε το σωστό μήκος και πάχος καλωδίου και τα μέτρα της ταινίας που θέλετε να τροφοδοτήσετε . 

Λάμπες LED αυτοκινήτου 2ης και 3ης Γενιάς

16-12-2016
από Fotis Admin

Λάμπες LED αυτοκινήτου 2ης και 3ης Γενιάς

Απο τις πρώτες χρήσεις της τεχνολογίας LED ήταν και στις λάμπες αυτοκινήτου.Υπάρχουν λάμπες LED αυτοκινήτου σε πολλους τύπους και βάσεις Τ5,Τ10, W5W, 1156, 1157BA9S ,T20,BAU15S BAX9S, σωληνωτοί και αλλά. Μετά απο βελτιώσεις έχουμε και τα πρώτα  SMD LED αυτοκινήτου 1ης γενίας που ήρθαν να αντικαταστήσουν όλες τις υπάρχουσες λάμπες αυτοκινήτου εκτος απο τους κύριους προβολείς. Αυτοί χρειαζόταν να είναι πολλών Watt για να έχουν την σωστή απόδοση που απαιτείται με αποτέλεσμα να πυρακτώνονταν και να καίγονται.Με αυτούς θα ασχοληθούμε παρακάτω.

Τα SMD LED 1ης γενιάς τα οποία κυκλοφορούν ακόμα και πουλιούνται απο πολλά sites στο internet είναι ολόιδια με τα 2ης και 3ης γενιάς LED που έχουμε εξασφαλίσει εμείς για εσάς. Η διαφορά είναι οτι τα 2ης και ακόμα περισσότερο τα 3ης γενιάς LED, που εχουν μόλις βγεί στην αγορά, είναι πολύ πιο αξιόπιστα στην πάροδο του χρόνου καθώς και στις υπερτάσεις του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα όταν βάζουμε μπρός το αυτοκίνητο η τάση λειτουργίας του φτάνει σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και τα 18 Volt στιγμιαία, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καίει τις αντιστάσεις από τους λαμπτήρες LED οι οποίοι είναι Can Bus.
Η "Νέα Γενιά 2 και 3" είναι κατασκευασμένη ώστε να έχει την ανοχή έως και 18 Volt στιγμιαία.

Ενδεικτικό παράδειγμα Τ10 αυτοκινήτου.

Τα πρώτα LED                              SMD 1ης Γενιας    

    2ης Γενιας                                     SMD 3ης Γενιας can bus

Τι είναι το σύστημα Can Bus;

Το σύστημα CAN BUS (Controller Area Network), είναι ένα σειριακό πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ των υποσυστημάτων του αυτοκινήτου και του κεντρικού επεξεργαστή (CPU).
Το σύστημα Can Bus, αναγνωρίζουν εάν η λάμπα μας είναι καλή ή είναι καμένη και μας ενημέρωναν με την ανάλογη ένδειξη στο καντράν.
Το σύστημα Can Bus βλέπει την κατανάλωση που έχει ο λαμπτήρας μας και έτσι μπορεί και αναγνωρίζει εάν ο λαμπτήρας μας είναι καμένος η όχι.
Στην τεχνολογία LED όλες οι καταναλώσεις είναι υπερβολικά πολύ χαμηλές και έτσι πολλές φορές αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τους λαμπτήρες LED σε νέα αυτοκίνητα με σύστημα Can Bus για αυτό τον λόγο υπάρχουν και οι ανάλογοι λαμπτήρες.

Ο λαμπτήρας LED Can Bus ΔΕΝ διαφέρει από τον απλό λαμπτήρα LED σε φωτισμό παρά μόνο στην κατανάλωση του. Περιέχει μια μικρή αντίσταση η οποία ανεβάζει την κατανάλωση του και έτσι ξεγελάει το σύστημα Can Bus ώστε να στείλει ένδειξη καμένου λαμπτήρα στο ταμπλό μας λόγο χαμηλής κατανάλωσης. Ετσι όλοι οι τύποι λαμπτήρων LED αυτοκινήτου βγάινουν και σε Can Bus.

LED Φώτα HID Kit για αυτοκίνητα και μηχανές

Τώρα ως αναφορά τους κύριους προβολείς του αυτοκίνητου και της μηχανής, μικρή, μεγάλη σκάλα και προβολείς ομίχλης, μετά τα φώτα Xenon που χρησιμοποιούνται πια ευρέως με πολύ καλύτερο φωτισμό απο τους απλούς συμβατικούς προβολείς τώρα ήρθαν και τα LED HID Kit με ακόμα περισσότερο και καλύτερο φωτισμό και απο τα Xenon.

Το εμπόδιο της ψύξης ξεπεράστηκε με μεγαλυτερες ψύκτρες και με ανεμιστηράκια εντος.

     Xenon HiD                  LED HID

Σήμερα τα LED HID χρησιμοποιόυνται όλο και περισσότερο απο ιδιώτες σαν φώτα αντικατάστασης στο αυτοκίνητο τους αφού η εγκατάσταση τους είναι αρκετά πιο εύκολη απο τα Xenon, αλλά και από εταιρείες κατάσκευής αυτοκινήτων αφού η ζωή τους είναι μεγαλύτερη, εχούν μικρότερη κατανάλωση και προσφέρουν καλύτερο φωτισμό !

Η εταιρεία μας εξασφάλισε για εσάς δύο σειρές απο φώτα LED HID αυτοκινήτου, μία πολύ υψηλού φωτισμού που μπορεί να μπει και σε αυτοκίνητα με σύστημα can bus και μία πιο οικονομική με λίγο χαμηλότερο φωτισμό αλλά που δεν στερείται ποιότητας !

 

Προβολείς νέας γενιάς LED

16-11-2016
από Fotis Admin

Προβολείς νέας γενιάς LED

Οι προβολείς φωτισμού εξωτερικού χώρου έχουν πολλές εφαρμογές : Στα 220V σε γήπεδα, γυμναστήρια,συναυλίες, θέατρα, χώρους στάθμευσης, αποθήκες,συνεργεία, εργοστάσια,δημόσια  κτήρια,δρόμους, αυλές, μπαλκόνια,κήπους,πυλοτές.

Αλλά και στα 12-30V σε  αυτοκίνητα, εκτός δρόμου οχήματα, τροχόσπιτα, σκάφη, χώρους εργασίας, φώτα ασφαλείας και πολλές άλλες χρήσεις.

Καταλαβαίνουμε  λοιπόν ότι χρειαζόμαστε προβολείς οικονομικούς μιας και οι χρήσεις είναι πολλές και το κόστος από τη συνεχή χρήση ενός προβολέα είναι πολύ μεγάλο.

Οι πιο συνήθεις προβολείς που κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα είναι :

 • Οι παλιοί, ξεπερασμένοι πια, πυράκτωσης που καταναλώνουν πολλές εκατοντάδες watt και πυρακτώνονται πάρα πολύ.
 • Οι HQI (Hydrargyrum quartz iodide), υψηλής πίεσης ατμών υδραργύρου, οι οποίοι έχουν μεγάλο βάρος καθώς πρέπει να υπάρχει μεγάλη ψύκτρα για την ψύξη τους αλλά και προστατευτικό  γυάλινο κάλυμμα για την ασφαλή χρήση τους αφού εσωκλείουν μια μικρότερη λάμπα με τον υδράργυρο στο εσωτερικό τους. Επίσης αργούν πολύ να ανάψουν και να έρθουν σε πλήρη φωτισμό.

                                                              HQI

 • Οι προβολείς ατμών νατρίου που έχουν πολύ μεγάλο κόστος και χρησιμοποιούνται κυρίως για φωτισμό των δρόμων.
 • Και οι LED  προβολείς, που μας ενδιαφέρουν εδώ, με πολλά πλεονεκτήματα.

Είναι οι πιο οικονομικοί από όλες τις κατηγορίες

Είναι εύχρηστοι και ελαφριοί.

Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ανάβουν αμέσως χωρίς χρονική καθυστέρηση.

Δεν χρειάζονται συντήρηση.

Έχουν ποικιλία αποχρώσεων και χρωμάτων.

Χωρίς ακτινοβολία UV

Μπορούν να πάρουν ανιχνευτή κίνησης.

Λειτουργούν και σε 12-30V

Δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως υδράργυρο.

Έχει  ακουστεί ότι οι προβολείς LED δεν είναι τόσο αξιόπιστοι και αντοχής, όχι τόσο όσο οι λάμπες LED τέλος πάντων.

Είναι αλήθεια ότι οι πρώτης γενιάς προβολείς LED είχαν κάποια θέματα με την ψύξη σε πολλά watt, και αυτό γιατί ήταν τύπου COB (Chips on Board) δηλαδή πολλά leds συγκεντρωμένα όλα μαζί σαν ένα μεγάλο αδιαίρετο led που ανέπτυσσε μεγάλη θερμοκρασία με την πολύωρη χρήση και με αποτέλεσμα πολλές φορές ακόμα και να καεί.

                                               LED COB

Τώρα όμως σχεδόν όλες οι εταιρείες κατασκευής  led έχουν προχωρήσει ένα μεγάλο βήμα μπροστά και οι νέοι προβολείς LED είναι τεχνολογίας  SMD ((S)urface  (M)ount (D)evices= Επιφανειακής τοποθέτησης συσκευές) , δηλαδή μικρά leds πάνω σε μία πλακέτα σε απόσταση μεταξύ τους. Έτσι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζετε η  απαραίτητη ψύξη και η αντοχή του προβολέα σε μακροχρόνια και συνεχή χρήση.

Εμείς εξασφαλίσαμε για σας SMD LED προβολείς νέας γενιάς στις καλύτερες τιμές της αγοράς και με 2 χρόνια εγγύηση.

220V  LED SMD12-30V    

                                                                    

 

Λάμπες LED τύπου φθορισμού

24-10-2016
από Fotis Admin

Οι λάμπες LED τύπου φθορισμού είναι λάμπες τεχνολογίας led σε σχήμα σωλήνα που βγήκαν για να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες λάμπες φθορίου.

Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη πάχους Τ5,Τ8,Τ10, αλλα και μήκους. Οι πιο συνηθισμένες που αντικαθηστούν τις γνωστές μας φθορίου είναι οι Τ8 και κυκλοφορούν σε μήκη 60cm, 90cm, 120cm, 150cm.

Στην διευθνή αγορά είναι γνωστές και με τα ονόματα led tube ή led T8 fluorescent.

 

Πλεονεκτήματα των LED

Ενώ οι πάλιες φθορίου εχούν αναφερθεί επιζήμιες για το περιβάλλον οι led ερχονται να τις αντικαταστήσουν με το ίδιο και περισσότερο φώς και με πολλα πλεονεκτήματα:

 • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ότι μια λάμπα φθορισμού, πάνω από 20.000 ώρες. 
 • 60-80% εξοικονόμησης ενέργειας από τις λάμπες φθορισμού. 
 • Καμία παρέμβαση RF, χωρίς να τρεμοπαίζει ή να βουίζει, 
 • Χωρίς κίνδυνο του υδραργύρου.
 • Χωρίς UV και IR ακτινοβολία.
 • Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, υψηλή φωτεινότητα.

 

Πώς λειτουργούσαν οι πάλιες φθορίου

Μια λάμπα φθορισμού είναι μια χαμηλής πίεσης ατμών υδραργύρου λάμπα που χρησιμοποιεί φθόριο για να παράγει το ορατό φως.

Το ηλεκτρικό ρεύμα διεγείρει τούς ατμούς υδρογόνου και παράγεται υπεριώδες φως, κατόπιν αυτό με τη βοήθεια του φθορίου που περίεχεται σε αυτές τις λάμπες εκπεμπει το ορατο φώς.

Πώς λειτουργούν οι LED τύπου φθορίου

Οι LED τύπου φθορίου είναι ένας σωλήνας πλαστικός ή γυάλινος μέ πλάτη αλουμινίου, ή και όλος γυάλινος, που μέσα υπάρχει μια πλακέτα με led smd (κάτι σαν αυτή της λεντοταινίας). Είναι πιο κατευθυντικό το φώς που εκπέμπουν σχετικά με τις παλιές, αλλα οι νέας γεννιάς led κατάφεραν με ειδικές διατάξεις στό εσωτερικό τους να εκπέμπουν το φώς σε 200-320° γωνία εκπομπής φωτός.

    

 

Πώς γίνεται η σύνδεση στις LED φθορίου.

Οι παλίες φθορίου για να λειτουργήσουν χρειάζονταν μετασχηματιστή (ballast) και starter. Οι λάμπες LED δεν χρειάζονται τίποτα απο αυτά.

Γι αυτό πρίν συνδέσετε led φθορίου πρέπει να βγάλετε ή να παρακάψετε απο τη συνδεσμολογία, τον μετασχηματιστή και να δώσετε κατευθείαν ρεύμα

στη λάμπα 220V AC.

Υπήρχαν λάμπες LED που έπερναν ρεύμα απο την μία και απο την άλλη πλευρά κατα μήκος της λάμπας:

 

Οι καινούργιες LED που κυκλοφορούν τώρα ειναι ακόμα πιο απλές στην σύνδεση τους, πέρνουν ρεύμα απο τη μία πλευρά της λάμπας (αναγράφετε input), ενώ ή άλλη είναι μόνο για στήριξη.:

 

Αντικαταστήστε τις πάλιες φθορίου με LED τύπου φθορίου, κάντε οικονομία στη τσέπη σας, ξεκουράστε τα μάτια σας και κάντε καλό στο περιβάλλον.

 

 

 

 

Τι είναι τα LED Filament .

13-10-2016
από Fotis Admin

Οι λάμπες LED Filament ή Edison ή Retro είναι λάμπες τεχνολογίας led οι οποίες το led (δίοδος εκπομπής φωτός) είναι διαμορφωμένο έτσι, ώστε να μοιάζει με νήμα όπως στις λάμπες πυράκτωσης. Οι λάμπες αυτές είναι η νέα μόδα σε μπάρ, καφετέριες αλλά και σε σπίτια.

Οι LED Filament δίνουν μια ατμόσφαιρα και μια ζεστασιά στο χώρο και είναι σύνηθως θερμού χρώματος 2200-2700Κ.

Κατασκευάστικαν για πρώτη φορά το 2008 απο μια Ιαπωνική εταιρεία και μέρικα χρόνια αργότερα πήραν την σημερίνη τους μορφή.

Εχούν όλα τα πλεονεκτήματα του led και επιπλέον εκπέμπουν το φώς σε 360° αντί των κλασικών led που βγάζουν φώς σε γωνία 180-200°. Αυτό συμβαίνει γιατί τα led στις κλασικές λάμπες είναι τοποθετημένα σε ένα επίπεδο κάθετο στήν λάμπα ενώ τα filament αναπαραστούν νήματα πυράκτωσης και είναι τοποθετημένα κατα μήκος του σώματος του λαμπτήρα.

led-filament-beam-angle-comparison

 

 

Στό εμπόριο κυκλοφορούν πολλές λάμπες filament τον τελευταίο καιρό οι οποίες έχουν πολλά νήματα μέσα σε περίτεχνα σχέδια για περισσότερο διάκοσμο. Αυτές όμως οι λάμπες δεν είναι led και καταναλώνουν πάρα πολλά watt ενέργεια.

 

led-filament-comparison

 

 

   

 

      Πώς κατασκευάζονται

Το LED νήμα αποτελείται από μια σειρά LEDs σε ένα γυάλινο υπόστρωμα, που αναφέρεται ως Chip-On-Glass (COG) Αυτό το υπόστρωμα φωτίζει προς όλες τις κατευθύνσεις φώς χρώματος ψυχρού-μπλέ όπως όλα τα LED. Αργότερα ένα στρώμα φωσφόρου με σιλικόνη μετατρέπει το μπλέ φώς σε απόχρωση πού θέλει ο κατασκευαστής και δίνει στη λάμπα το γνωστό μας θερμό λευκό φωτισμό.

how do led filament works 2how do led filament works 3

 

 

                                                            flame warm atmosphere

Ιδέες για LED ταινίες!

03-10-2016
από Fotis Admin

Με τη χρήση των led ταινιών μπορεί κάποιος να δημιουργήσει κρυφούς φωτισμούς οπουδήποτε θελήσει εύκολα και απλά. Τοποθετείτε άνετα στο δάπεδο, σε έπιπλα, στις σκάλες, σε πόρτες, γύψινα και όπου αλλού εσείς θελήσετε.

Ονειρευτείτε πως θα θέλατε να φαντάζει ο χώρος σας και βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει.

 

Δειτε μερικά παραδείγματα

 

  

  

 

   

 

Πως να συνδέσετε ταινία αδιάβροχη.

03-10-2016
από Fotis Admin

Connecting RGB Flexible LED Strip to Strip
Solder ConnectionStep #1: 
Remove about a ¼” of the waterproof coating from the end of the strip. You may use your fingernail (if you use a knife be very careful not to cut through the circuit board).  For best results, clean the contacts with fine sandpaper or a wire brush.
 

Peel off waterproof coating at the end of the flexible LED strip

Coating peeled off of the end of flexible LED strip

 

 

Step #2: With a hot, clean soldering iron, use Rosin-Core solder to pre-tin the solder pads on the ends of both strips. It won’t take long to heat the strip so be quick!
 

Pre tin the solder pads on the end of each flexible LED strip with Rosin Cor solder

Pre tinned solder pads on the end of the RGB flexible LED strip 

Step #3: Solder pre-tinned wires onto the solder pads of the first strip. Try to stay consistent with black as (-) and red (R), green (G), and blue (B) as their respective colors. The wires should be long enough that you can hold on to them while soldering.
 

Soldering wires onto the end of RGB Flexible LED Strip

Wires soldered onto the end of RGB Flexible LED Strip
 

Step #4: Cut off the excess wires, with approximately 1/4” remaining. Pull off the sheaths from these wires, and pre tin them with solder.
  

Cut off the excess wires, with approximately 1/4

Leave approximately 1/4

Pull of the sheaths from these wires.

Pre tin stripped ends of wire attached to the RGB flexible LED Strip.  

 

Step #5: With the flex strips touching each other end-to-end, match the color code letters on both strips
(You may have to turn around one of the strips if they don’t match up). Then, solder the wires to the end of
the second strip, forming a bridge.
 

With the flex strips touching each other end-to-end, match the color code letters on both strips and solder the wires to the end of the second strip, forming a bridge.

Solder connection between two RGB Flexible LED Strips 

 

Step #6: Cover connection with hot melt glue and/or heat shrink tubing for extra protection. Be careful not to burn yourself!
 

Shrink tubing covering solder connection between two RGB Flexible LED Strips