Προσοχή! Τα cookies χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον ιστότοπο για να παρέχουν την καλύτερη εμπειρία χρήστη. Αν συνεχίσετε, υποθέτουμε ότι συμφωνείτε να λαμβάνετε cookies από αυτόν τον ιστότοπο. OK

210 3006631

Ώρες λειτουργίας 09:00 με 17:00

LED Samsung by V-TAC

19-04-2018
από Mixalis Palamaris

Η Samsung εγκαινιάζει το πρόγραμμα επωνυμίας για υψηλής ποιότητας προϊόντα φωτισμού LED

Η Samsung Electronics έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επένδυσης με LED, για να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν υψηλής ποιότητας προϊόντα φωτισμού με LED που χρησιμοποιούν τα προηγμένα εξαρτήματα LED της Samsung.

Παρόλο που η βιομηχανία φωτισμού μεταβαίνει από τις παραδοσιακές μορφές φωτισμού σε LED, πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να έχουν δυσκολία στην επιλογή των σωστών προϊόντων φωτισμού LEDΧωρίς την ευαισθητοποίηση των εξαρτημάτων (ή των συστατικών) μέσα στα προϊόντα LED φωτισμού, οι καταναλωτές μπορούν συχνά να καταλήξουν να αποκτούν χαμηλής απόδοσης προϊόντα LED φωτισμού που παρέχουν μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα της τελευταίας τεχνολογίας LED φωτισμού.

Αρχίζοντας φέτος, οι καταναλωτές μπορούν να διαβεβαιωθούν με την εύρεση του σήματος "LED που παρέχεται από τη Samsung" στα προϊόντα LED φωτισμού που χρησιμοποιούν εξαρτήματα LED της Samsung. Το "LED που παρέχεται από την SAMSUNG" είναι μια ετικέτα που οι κατασκευαστές φωτιστικών που χρησιμοποιούν λύσεις Samsung LED εξαρτημάτων μπορούν να αξιοποιήσουν το μάρκετινγκ τους. Το φωτιστικό LED της Samsung που παρέχεται από την SAMSUNG μπορεί να εφαρμοστεί στην επιφάνεια των φωτιστικών LED ή να χρησιμοποιηθεί σε υλικά συσκευασίας ή προώθησης, ανάλογα με το επίπεδο συνεργασίας του κατασκευαστή με τη Samsung.

Το πρόγραμμα επωνυμίας θα βοηθήσει τους καταναλωτές να λαμβάνουν αποφάσεις που επιθυμούν να αγοράσουν προϊόντα υψηλής απόδοσης LED φωτισμού. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σήμανση "LED που παρέχεται από τη SAMSUNG", επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.samsung.com/global/business/led/

Πρόγραμμα υποστήριξης πιστοποίησης:

Η Samsung έχει παράσχει παγκόσμια υποστήριξη πιστοποίησης στους πελάτες της με εξαρτήματα φωτισμού LEDΟι εταιρικές σχέσεις θα συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση των δυσκολιών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι πελάτες με διαφορετικές περιφερειακές απαιτήσεις πιστοποίησης για την ποιότητα του φωτισμού, την ασφάλεια και την αποδοτικότητα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την απλοποίηση σύνθετων διαδικασιών, να μειώσει το χρόνο στην αγορά και τελικά να έχει θετικό αντίκτυπο στο συνολικό κόστος.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.samsung.com/global/business/led/support/certification-support

Σχετικά με τη Samsung Electronics Co., Ltd:

Η Samsung Electronics Co., Ltd. εμπνέει τον κόσμο και διαμορφώνει το μέλλον με μεταμορφωτικές ιδέες και τεχνολογίες που επαναπροσδιορίζουν τους κόσμους των τηλεοράσεων, των smartphones, των φορητών συσκευών, των tablet, των φωτογραφικών μηχανών, των ψηφιακών συσκευών, των εκτυπωτών, του ιατρικού εξοπλισμού, των συστημάτων δικτύων και των ημιαγωγών λύσεων. Διαθέτουμε 319.000 άτομα σε 84 χώρες με ετήσιες πωλήσεις 196 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Για να ανακαλύψετε περισσότερα και για τις πιο πρόσφατες ειδήσεις, να παρουσιάσετε άρθρα και υλικό τύπου, επισκεφτείτε το Samsung Newsroom στη διεύθυνση news.samsung.com.

Συντελεστής ισχύος (power factor).

20-02-2018
από Δήμος Σορόκος

Συντελεστής ισχύος (power factor).

 

Μερικά προιόντα LED όπως λάμπες, τροφοδοτικά, προβολείς και άλλα, αναγράφουν πάνω στα χαρακτηριστικά τους μεταξύ άλλων και τον όρο συντελεστής ισχύος ή power factor.

Για να δούμε με λίγα λόγια τι είναι αυτό.

Ο  συντελεστής ισχύος είναι ένα μέτρο αποτελεσματικότητας των ηλεκτρικών συστημάτων.

Στην ηλεκτρολογική μηχανική ο συντελεστής ισχύος ενός ηλεκτρικού συστήματος εναλλασσόμενου ρεύματος ορίζεται ως ο λόγος της πραγματικής ισχύος που ρέει προς το φορτίο προς την φαινόμενη ισχύ στο κύκλωμα και είναι ένας αδιάστατος αριθμός στο κλειστό διάστημα από -1 έως 1. Ο συντελεστής ισχύος μικρότερος από ένα σημαίνει ότι οι κυματομορφές τάσης και ρεύματος δεν είναι σε φάση είναι ιδιάζουσα περίπτωση και δεν μας απασχολεί στα LED. Στα προιόντα LED έχουμε συντελεστή ισχύος από 0 εως 1.

Η ροή εναλλασσόμενου ρεύματος έχει δύο στοιχεία:

·         Πραγματική ισχύς ή ενεργή ισχύς (P), εκφρασμένη σε βατ (W) 

·         Δύναμη αντίδρασης (Q)

·         Αυτά συνδυάζονται με τη σύνθετη ισχύ ή φαινομενική ισχύ (S), που εκφράζεται σε βολτ-αμπέρ (VA)

 (Τα VA είναι μη-SI μονάδες πανομοιότυπα με το watt που συνήθως χρησιμοποιούνται)

Κάποιος μπορεί να συσχετίσει τα διάφορα συστατικά της ισχύος εναλλασσομένου ρεύματος χρησιμοποιώντας το τρίγωνο ισχύος

Ισχύς τριγώνου διάγραμμα.jpg

Ετσι προκύπτει ο λόγος

Power factor = P / S

Το ιδανικό είναι ο συντελεστής ισχύος να είναι ίσος με τη μονάδα. Εκτός από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως που έχουν συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα αφού διαθέτουν μόνο ωμικά στοιχεία, όλα τα υπόλοιπα συστήματα έχουν συντελεστή ισχύος μικρότερο της μονάδος λόγω της ύπαρξης επαγωγικών και χωρητικών στοιχείων. Οι συσκευές με χαμηλό συντελεστή ισχύος αυξάνουν τις απώλειες στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και το ενεργειακό κόστος της συσκευής. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι αυτές οι συσκευές απαιτούν παροχή υψηλότερης φαινόμενης ισχύος από το δίκτυο για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών σε ενεργό ισχύ.

 

Ο συντελεστής ισχύος λοιπόν δείχνει τις απώλειες ισχύος των καταναλώσεων. Όσο πλησιάζει τη μονάδα τόσο μικρότερες οι απώλειες . Για παράδειγμα αν ο συντελεστής ισχύος είναι στο 0.5 τότε η μισή από τη παρεχόμενη ισχύ χάνεται σε απώλειες. Αν ο συντελεστής είναι μονάδα τότε δεν υπάρχουν απώλειες ισχύος. Η μονάδα αντιπροσωπεύει μια ιδανική κα και σωστή κατάσταση κατανάλωσης.

Παράδειγμα:
Όταν ένας προβολέας LED 10 Watt έχει συντελεστή ισχύος 0.50 (φτηνή ποιότητα μετασχηματιστή) η πραγματική κατανάλωση που θα έχουμε είναι 15 Watt.
Εάν ο Προβολέας LED 10 Watt έχει συντελεστή 0.98  η πραγματική του κατανάλωση θα είναι 10 Watt διότι είναι πολύ κοντά στην μονάδα.

Στην εταιρεία μας προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε LED ποιοτικά προιόντα με υψηλό power factor για περισσότερη οικονομία στην τσέπη του καταναλωτή.

Τι είναι η φωτομετρία . Τι ονομάζεται Lux, Lumen και Candela που βλέπουμε πάνω στις λάμπες ?

06-12-2017
από Δήμος Σορόκος

 Τι είναι η φωτομετρία . Τι ονομάζεται Lux, Lumen και Candela που βλέπουμε πάνω στις λάμπες ?

 

 Φωτομετρία είναι τεχνική της αστρονομίας που ασχολείται με την μέτρηση της ροής ή τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ενός αστρονομικού αντικειμένου αλλά και κλάδος της οπτικής, που έχει ως αντικείμενο τη μέτρηση της ποσότητας φωτεινής ενέργειας που εκπέμπει μια πηγή ή δέχεται μια επιφάνεια. Αυτό μας ενδιαφέρει στις λάμπες φωτισμού.

 Υπάρχουν κάποιες μονάδες μέτρησης της φωτεινότητας, φωτεινής ροής και φωτεινής έντασης πού είναι παραπλήσια αλλά όχι ίδια μεγέθη.

 Με δύο λόγια :

Το Lumen (σύμβολο: lm) (Λούμεν).
Είναι η μονάδα SI ( International System)(Μετρικό Σύστημα) της φωτεινής ροής. Μετρά την δύναμη του φωτός όπως γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι. Η φωτεινή ροή διαφέρει από τη ροή ακτινοβολίας, Μετρά την εκπεμπόμενη συνολική ισχύ του φωτός. To Lumen ορίζεται σε σχέση με την Candela.
lm = cd X sr (όπου sr = solid angle=στερεά γωνία).

Η candela (σύμβολο: cd) (καντέλα).
Είναι η μονάδα SI ( International System)(Μετρικό Σύστημα) της φωτεινής έντασης. Μετρά την δύναμη του φωτός, που εκπέμπεται από μια πηγή φωτός σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση . Ένα κοινό κερί εκπέμπει περίπου μια candela.
cd = lm/sr (όπου sr = solid angle=στερεά γωνία).


Το Lux (σύμβολο: lx) (Λούξ).
Είναι η μονάδα SI ( International System)(Μετρικό Σύστημα) του φωτισμού και φωτεινής εκπομπής. Χρησιμοποιείται στην φωτομετρία ως μέτρο της έντασης του φωτός, που πέφτει ή διέρχεται σε μία επιφάνεια, ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι.
lux = lm/m²

 Αρα βλέπουμε ότι το Lux εχει σχεση με την επιφάνεια που πέφτει το φώς ενώ η candera είναι τα κεριά που λέγαμε παλιά και εχει σχέση με τη γωνία . Βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα κεριά με τα Kelvin που είναι η μέτρηση της θερμοκρασίας χρώματος όπως είδαμε σε άλλο άρθρο. Υπάρχει όμως και το Lumen που είναι η μονάδα που αναγράφεται περισσότερο σήμερα στις λάμπες LED. Τα Loumen είναι ανεξάρτητα από την επιφάνεια ή τη γωνία με την οποία πέφτει το φώς που εκπέμπει μια πηγή και εξαρτάται μόνο από το ανθρώπινο μάτι.


 Φωτεινή ροή (Loumen) είναι το φυσικό μέγεθος μέτρησης του φωτός που βγαίνει από ένα φωτιστικό. Κάθε φωτιστικό στέλνει γύρω του ενέργεια υπό μορφή φωτός.

Γενικά, ένα φωτιστικό στέλνει γύρω του ενέργεια σε διάφορες μορφές εκτός από μορφή φωτός, όπως σε μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ή δεν είναι αντιληπτή από τον άνθρωπο με τα μάτια με διαφορετική ευαισθησία, η οποία εξαρτάται από τη συχνότητα. Συνήθως, ένα φωτιστικό στέλνει γύρω του ακτινοβολία σε πολλές συχνότητες, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο και άλλες καθόλου αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι. Η φωτεινή ροή μετρά μόνο την ισχύ που γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι.

Μονάδα μέτρησης είναι στο lumen, συντομογραφικά lm, στο διεθνές σύστημα μονάδων. Αν ένα φωτιστικό εκπέμπει αντιληπτή ακτινοβολία ισχύος 1W, τότε η φωτεινή του ροή είναι 683lm.

 Από την ένταση σε candelas μπορούμε να βρούμε την αντίστοιχη σε lumen, αν γνωρίζουμε την γωνία ακτινοβολίας και ακολουθήσουμε τον παρακάτω πίνακα:

  

Γωνία ακτινοβολίας

Διαιρούμε με

167.2

10°

41.82

15°

18.50

20°

10.48

25°

6.714

30°

4.671

35°

3.439

40°

2.639

45°

2.091

50°

1.699

55°

1.409

60°

1.188

65°

1.016

70°

0.8800

75°

0.7702

80°

0.6803

85°

0.6058

90°

0.5434

95°

0.4906

100°

0.4455

105°

0.4068

110°

0.3732

115°

0.3440

120°

0.3183

 Χρησιμοποιούνται καμιά φορά στα χαρακτηρηστικά πανω στους λαμπήρες και τα Lux .

Το lux (σύμβολο: lx) είναι η μονάδα SI του φωτισμού που μετράει την φωτεινή ισχύ ανά περιοχή. Χρησιμοποιείται στη φωτομέτρηση ως ένα μέτρο της έντασης που προσπίπτει ή περνά μέσα από μια επιφάνεια όπως λαμβάνεται από το ανθρώπινο μάτι. Είναι ανάλογο προς την ραδιομετρική μονάδα βατ ανά τετραγωνικό μέτρο αλλά με τη δύναμη σε κάθε μήκος κύματος να σταθμίζεται ανάλογα με τη λειτουργία της φωτεινότητας, ένα τυποποιημένο μοντέλο της ανθρώπινης οπτικής αντίληψης.

Για να δούμε τη σχέση τους λέμε ότι ενα lux είναι ίσο με ένα lumen ανά τετραγωνικό μέτρο

1 lx = 1 lm/m2 = 1 cd·sr·m–2.

Ροή 1.000 lumens, συγκεντρωμένη σε ένα χώρο ενός τετραγωνικού μέτρου ισούται με φωτεινότητα 1.000 lux. Ωστόσο τα ίδια 1.000 lumens απλωμένα σε μία επιφάνεια δέκα τετραγωνικών μέτρων παράγουν μία μειωμένης εντάσεως φωτεινότητας ίση με 100 lux.

Και μερικά φυσικά παραδείγματα :

Φωτεινότητα

Παράδειγμα

10−4 lux

Αστροφεγγιά συννεφιασμένος ουρανός.

0.002 lux

Καθαρός ουρανός χωρίς φεγγάρι

0.01 lux

1/4 του φεγγαριού

0.27 lux

Πανσέληνος με καθαρό ουρανό

1 lux

Πανσέληνος πάνω από τροπικά γεωγραφικά πλάτη

3.4 lux

Σκοτεινό όριο του αστικού λυκόφωτος κάτω από ένα καθαρό ουρανό

50 lux

Οικογενειακό σαλόνι

80 lux

Διάδρομος / τουαλέτα

100 lux

Πολύ σκοτεινή συννεφιασμένη μέρα

320–500 lux

Φωτισμός γραφείου

400 lux

Ανατολή ή δύση του ηλίου σε μια σαφή ημέρα.

1,000 lux

Μερικώς νεφελώδης Ημέρα Τυπικός φωτισμός τηλεοπτικού στούντιο

10,000–25,000 lux

Πλήρες φως της ημέρας (όχι άμεσο ηλιακό φως)

32,000–130,000 lux

Άμεσο ηλιακό φως

 

 Ετσι αν έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις πάνω στή φωτομετρία διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά μίας λάμπας LED ή γενικά ενός φωτιστικού LED μπορούμε καλύτερα να επιλέξουμε τον κατάλληλο φωτισμό για τον συγκεκριμένο χώρο που έχουμε να φωτίσουμε. Αν και πάλι έχετε αμφιβολίες για το πόσο δυνατό φωτισμό θα πρέπει να βάλετε το τεχνικό προσωπικό της εταιρείας μας είναι εδώ να σας βοηθήσει ή αν είναι πολύ μεγάλος επαγγελματικός χώρος ένας ηλεκτρολόγος με μια επι τοπου εκτίμηση θα ήταν πολύ πιο ακριβής.

Δείκτης χρωματικής απόδοσης (CRI)

28-09-2017
από Δήμος Σορόκος

Δείκτης χρωματικής απόδοσης (CRI)

 

Ένα Χαρακτηριστικό που αναγράφεται στις λάμπες LED και πρεπει να ξέρουμε είναι ο δείκτης χρωματικής απόδοσης ή αλλιώς στα αγγλικά color rendering index (εν συντομία CRI), είναι η ποσοτική μέτρηση της ικανότητας μίας πηγής φωτός να εμφανίζει τα χρώματα, σε σύγκριση με μια ιδανική πηγή φωτός ή με το φυσικό φως.

Σε γενικές γραμμές, το CRI είναι ένα μέτρο της ικανότητας μιας πηγής φωτός να δείχνει αντικειμενικά χρώματα "ρεαλιστικά" ή "φυσικά" σε σύγκριση με μια οικεία πηγή αναφοράς, είτε το φως πυρακτώσεως είτε το φως της ημέρας.

Το CRI καθορίζεται από το φάσμα της φωτεινής πηγής.

Ο δείκτης χρωματικής απόδοσης κυμαίνεται από 0-100 και όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο πιο πιστά αποδίδονται τα χρώματα των αντικειμένων του χώρου κι αυτό συμβαίνει γιατί η ακτινοβολία της φωτεινής πηγής καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του ορατού ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Πρότυπη φωτεινή πηγή με δείκτη χρωματικής απόδοσης 100 θεωρείται το ηλιακό φως. Το 1948, ο Bouma περιέγραψε το φως της ημέρας ως την ιδανική πηγή φωτισμού για την καλή απόδοση χρώματος, διότι το φως της ημέρας εμφανίζει

(1) μεγάλη ποικιλία χρωμάτων

(2) κάνει εύκολη τη διάκριση των ελαφρών αποχρώσεων του χρώματος

(3) τα χρώματα αντικειμένων γύρω μας προφανώς φαίνονται φυσικά. 

Το CRI υπολογίζεται επιστημονικά από τις διαφορές στις χρωματογραφίες των οκτώ δειγμάτων χρώματος CIE (CIE 1995) όταν φωτίζεται από μια φωτεινή πηγή και από ένα φωτιστικό αναφοράς της ίδιας θερμοκρασίας συσχέτισης χρώματος (CCT) . Όσο μικρότερη είναι η μέση διαφορά στις χρωματογραφίες, τόσο μεγαλύτερη είναι η CRI.

Ο δείκτης χρωματικής απόδοσης στις τιμές από 90 έως 100 υποδηλώνει εξαιρετική απόδοση χρωμάτων,  από 80 έως 90 υποδηλώνει καλή απόδοση χρωμάτων και από 50 έως 80 υποδηλώνει κακή απόδοση χρωμάτων.

Δείκτης χρωματικής απόδοσης - cri

Βλέπουμε λοιπόν πως ο δείκτης χρωματικής απόδοσης είναι από τα κυριότερα κριτήρια τα οποία καθορίζουν την επιλογή του λαμπτήρα για το φωτισμό ενός χώρου, ειδικότερα όταν πρόκειται για χώρους στους οποίους η πιστή απόδοση των χρωμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική όπως σε μία γκαλερί , για εφαρμογές φωτισμού σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο, σε εκθέσεις προϊόντων και έργων τέχνης,αλλά και σε καταστήματα με υφάσματα, ρουχισμό κτλ.

Σε άλλες εφαρμογές όμως μπορεί να είναι επιθυμητή η χαμηλή τιμή του CRI . Για παράδειγμα στον φωτισμό των δρόμων ο χαμηλός δείκτης που μπορεί να πάρει ακόμα και αρνητικές τιμές είναι επιθυμητός, καθώς η κίτρινη απόχρωση που αποδίδεται στα φωτιζόμενα αντικείμενα καθιστά πιο ξεκούραστη τη νυκτερινή οδήγηση.

Ενδεικτικές τιμές του CRI σε διάφορες λυχνίες

Πηγή φωτός

CCT (K)

CRI

Λαμπτήρας Νατρίου χαμηλής πίεσης (LPS / SOX)

1800

-44

Λαμπτήρας  ατμών υδραργύρου

6410

17

Λαμπτήρας Νατρίου υψηλής πίεσης (HPS / SON)

2100

24

Επιστρωμένος υδράργυρος-ατμός

3600

49

Χλωροφωσφορικό ζεστό λευκό φθορισμού

2940

51

Halofosfate cool-white φθορισμού

4230

64

Τριφωσφορικό ζεστό λευκό φθορισμό

2940

73

Χλωροφωσφορικό φθορίζον ψυχρό φως ημέρας

6430

76

Λαμπτήρας Νατρίου

2700

82

Πρότυπο LED Lamp 

2700-5000

83

Αλογονίδιο μετάλλου χαλαζία

4200

85

Τριφωσφορικό δροσερό λευκό φθορισμού

4080

89

Λυχνία LED υψηλής CRI (μπλε LED) 

2700-5000

95

Κεραμική λάμπα μεταλλικού αλογονιδίου

5400

96

Λαμπτήρας LED εξαιρετικά υψηλής CRI (Violet LED )

2700-5000

98

Λαμπτήρας πυρακτώσεως / αλογόνου

3200

100

 

Οι λαμπτήρες LED ποιότητας σήμερα έχουν δείκτη χρωματικής απόδοσης  μεγαλύτερο από  >75 που θεωρείται πολύ καλός .  

Τι είναι θερμοκρασία χρώματος. Ποιά λάμπα να διαλέξω?

11-05-2017
από Δήμος Σορόκος

 Τι είναι θερμοκρασία  χρώματος. Ποιά λάμπα να διαλέξω?

 

Θερμοκρασία  χρώματος είναι μια μέτρηση της ‘’ζεστασιάς’’ ή  της ‘’ψυχρότητας’’ μιας πηγής φωτός. Μια μέτρηση της απόχρωσης του λευκού φωτός.

Αποτέλεσμα εικόνας για Color Temperature

 

Όταν ένα κομμάτι μέταλλο θερμαίνεται, το χρώμα του φωτός που εκπέμπει θα αλλάζει. Αυτό το χρώμα αρχίζει με κόκκινο χρώμα προχωράει σε πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό και έπειτα μπλε-λευκό, μπλε και κατόπιν  πιο σκούρο μπλέ. Η θερμοκρασία αυτού του μετάλλου είναι ένα φυσικό μέτρο σε βαθμούς Kelvin ή απόλυτη θερμοκρασία. 

Οι λαμπτήρες καθώς και τα LED μπορεί να μην μπορούν να φωτίσουν χρώμα όμοιο με το κομμάτι  μέταλλου αλλά χρησιμοποιούμε την σχετική θερμοκρασία  χρώματος σε βαθμούς Kelvin για να περιγράψουμε το χρώμα του φωτός της πηγής μας και το πόσο μοιάζει στο φως που εκπέμπει το κομμάτι μετάλλου.

Έτσι κατά σύμβαση τα κίτρινα- κόκκινα  χρώματα θεωρούνται θερμά (όπως οι φλόγες μιας φωτιάς). Ενώ τα μπλέ- μωβ-πράσινα θεωρούνται ψυχρά (όπως το φως από έναν νεφελώδη ουρανό).

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες Kelvin (5000°-6500° K) είναι αυτό που θεωρούμε ψυχρό και χαμηλότερες θερμοκρασίες χρώματος (2700°-3000° K) θεωρούνται θερμό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Color Temperature

 

Τα  τελευταία  χρόνια χρησιμοποιείται  όλο και συχνότερα το ενδιάμεσο χρώμα φωτός (4000°-5000° Κ) που λέγεται φως ημέρας ή λευκό ημέρας και έχει πολλές χρήσεις σε γραφεία ως πιο ξεκούραστο, αλλά και σε καταστήματα με ρούχα που το προτιμούν έναντι του θερμού που χρησιμοποιούνταν πιο παλιά γιατί δεν αλλοιώνει τα χρώματα.

Με τη σειρά του το θερμό  φως προτιμάται για τους χώρους διαμονής γιατί είναι ήπιο και προσθέτει ζεστασιά στο χώρο και χαλάρωση στους διαμένοντες. Μάλιστα στην προσπάθεια να μοιάζουν με λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν βγει τα LED filament  που μερικά από αυτά κυκλοφορούν σε πολύ χαμηλά Kelvin 2200-2700 Κ δηλαδή εκπέμπουν πολύ θερμό φως.

Και τέλος το ψυχρό φως το οποίο χρησιμοποιείται οπού θέλουμε πολύ καλό και έντονο φωτισμό. Παράγει υψηλότερη αντίθεση από το θερμό φως και χρησιμοποιείται σε χώρους εργασίας ,σε δημόσιους χώρους σε χωλ, αίθουσες αναμονής, νοσοκομεία , εργοστάσια κτλ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Color Temperature

Φυσικά όλες οι αποχρώσεις του λευκού είναι αποδεκτές και μπορούμε να τις συναντήσουμε  οπουδήποτε  αφού σε τελική ανάλυση η θερμοκρασία χρώματος είναι θέμα προσωπικού γούστου και έτσι δίνουμε πάντα ένα ξεχωριστό στυλ στο δικό μας χωρο…!!

Γιατί να επιλέξω LED φωτισμό

20-04-2017
από Δήμος Σορόκος

Γιατί να επιλέξω LED φωτισμό

Δίοδος Εκπομπής Φωτός ή κοινώς LED (Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος, όταν του παρέχεται μία ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης.

Το LED εφευρέθηκε στη Ρωσία το 1920 αλλά άργησε πολύ να χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο. Μόλις το 1962 χρησιμοποιείται στην Αμερική ως ενδεικτικές λυχνίες σε εργαστηριακά εξαρτήματα και μηχανήματα κι αργότερα τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, τηλέφωνα, υπολογιστές τσέπης, ρολόγια και άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Εδώ και 10 χρόνια χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και συνεχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι των παραδοσιακών τρόπων φωτισμού.

Τα πλεονεκτήματα των LED είναι πολλά:

 1. Ενεργειακή απόδοση

Τα LED παράγουν περισσότερο φως ανά μονάδα ισχύος (lm/watt) συγκριτικά με τις λάμπες πυράκτωσης έτσι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

 1. Οικονομία

Αφού καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια άρα εμείς έχουμε οικονομία.

Η αντιπρόταση που υπήρχε εδώ και κάποια χρόνια άκουγε στο όνομα CFL, ωστόσο μειονεκτεί σε αρκετά σημεία έναντι της ανερχόμενης LED τεχνολογίας. Οι λαμπτήρες CFL σίγουρα εξοικονομούν αρκετή ενέργεια σε σύγκριση με τους παλιούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν αγγίζουν τα ποσοστά (περίπου 90%!) εξοικονόμησης ενέργειας (άρα και χρημάτων) που επιτυγχάνει η τεχνολογία LED.

Τα LED μας παρέχουν λοιπόν οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος έως 50% σε σχέση με τις ηλεκτρονικές  CFL και φθορίου λάμπες και έως 90% σε σχέση με τις λάμπες πυράκτωσης.

 1. Αντοχή στο χρόνο

Τα LED έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής μεγαλύτερη και από τις ηλεκτρονικές λυχνίες και από τις πυρακτώσεως.

Η διάρκεια ζωής των LED κυμαίνεται από 20.000-50.000 ώρες λειτουργίας.

Σε ιδανικές συνθήκες ρεύματος και θερμοκρασιών μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις 100.000 ώρες !

Επίσης δεν επηρεάζονται από κραδασμούς και δεν χρειάζονται συντήρηση.

 1. Χρώμα

Τα LED μπορούν να εκπέμψουν φως σε όλες τις αποχρώσεις του λευκού από ψυχρό λευκό έως πολύ θερμό αλλά και σε χρωματισμούς κόκκινο, πράσινο, μπλε (RGB) όπως και όλους τους ενδιάμεσους συνδυασμούς.

Τα LED μπορούν να προγραμματιστούν και να αλλάξουν χρωματισμούς με χρήση εκλεκτών .

 1. Φιλικά στο περιβάλλον

Τα  LED δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, όπως υδράργυρο, κάδμιο , μόλυβδο και φθόριο.

Οι ηλεκτρονικοί λαμπτήρες και οι παλιές φθορίου περιέχουν υδράργυρο, γεγονός διόλου… ευχάριστο σε περίπτωση που σπάσουν μιας και θεωρείται καρκινογόνος ουσία.

 1. Ικανότητα προσαρμογής

Τα LED παράγονται σε πάρα πολλές μορφές που μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους χώρους και να έχουμε το σχήμα και το φωτισμό που επιθυμούμε.

Ειδικότερα η ταινίες LED μπορούν να κοπούν και να κολληθούν σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια σε κρυφούς φωτισμούς, σχισμές, οπές και γωνίες σε οροφές ντουλάπες ράφια κ.τ.λ.

 1. Άμεσο άναμμα.

Τα LED έχουν στιγμιαία έναυση, σε αντίθεση με τους λαμπτήρες CFL που… θέλουν το χρόνο τους μέχρι να αγγίξουν το μέγιστο της φωτεινότητάς τους όποτε πατάτε το διακόπτη.

 1. Ξεκούραστος Φωτισμός

Προσφέρουν άνετο και ξεκούραστο φωτισμό με πολύ καλή ποιότητα χρώματος (CRI>80)και χωρίς καθόλου υπεριώδη (UV) ακτινοβολία.

 1. Εξέλιξη

Η τεχνολογία των LED τα τελευταία 10 χρόνια έχει κάνει άλματα εξέλιξης και συνεχίζει να κάνει.

Έτσι τα LED γίνονται συνεχώς πιο φωτεινά πιο οικονομικά  πιο αξιόπιστα και πιο ευέλικτα με διαφόρους τύπους φωτιστικών.

Η εταιρία μας ψάχνει, ενημερώνεται και εξασφαλίζει πάντα τα LED τελευταίας γενιάς στις καλύτερες τιμές, από τους κορυφαίους εισαγωγείς και με πολυετή εγγύηση !!

 

Πτώση τάσης σε ταινία LED

16-03-2017
από Δήμος Σορόκος

Πτώση τάσης σε ταινία LED

 

Κάθε φορά που το συνεχές ρεύμα ρέει σε ένα καλώδιο ή μια ταινία LED συναντά μια αντίσταση κάτι δηλαδή θα εμποδίσει τη ροή του. Το ποσό της απώλειας τάσης ενός κυκλώματος, ή ακόμα και ένα μέρος του ονομάζεται πτώση τάσης.

Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος της ταινίας μας τόσο  μεγαλύτερη η αντίσταση που συναντά το ρεύμα άρα και η πτώση τάσης στο τέλος της ταινίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ταινία LED να σκοτεινιάζει όσο πάει προς το τέλος της . Η φωτεινότητα της δηλαδή να πέφτει ή να έχουμε μια χρωματική αλλαγή όταν πρόκειται για πολύχρωμη RGB ταινία.

Η υπερβολική πτώση τάσης μπορεί να οδηγήσει σε μη ικανοποιητική λειτουργία της, και βλάβη της ταινίας. Εάν τη ταινία LED την τροφοδοτούμε με ένα τροφοδοτικό 12-volt, τότε έχουμε 12 βολτ  στην αρχή της ταινίας , στο άλλο άκρο όμως δεν θα έχει 12 βολτ αλλά λιγότερο  λόγω της πτώσης τάσης.

Για να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο τροφοδοτούμε την ταινία σε παράλληλα τμήματα το πολύ 10m μήκος.

voltage drop

Το ίδιο ισχύει και για το καλώδιο που τροφοδοτούμε  τα τμήματα αυτά της ταινίας.

Βλέπουμε και στο σχήμα ότι το καλώδιο που τροφοδοτεί το δεύτερο κομμάτι της ταινίας είναι πιο χοντρό από το πρώτο και αντίστοιχα το τρίτο πιο χοντρό από το δεύτερο .

Αυτό γιατί η πτώση τάσης είναι συνάρτηση του μήκους καλωδίου και αντιστρόφως ανάλογο του πάχους του αφού σε χοντρό καλώδιο η αντίσταση είναι μικρότερη, δηλαδή αυτό επιτρέπει  να κινηθεί δια μέσου του περισσότερο ρεύμα πιο άνετα.

Η αποδεκτή πτώση τάσης για ένα σύστημα φωτισμού LED δεν πρέπει να υπερβαίνει  το 3%  ή να είναι μικρότερη από 0,36 volts από ένα τροφοδοτικό εισόδου 12 volt το οποίο μπορούμε να μετρήσουμε εύκολα με ένα πολύμετρο.

12 volts x 3% = 0.36 volts.

Εκτός από το μήκος της ταινίας παίζουν ρόλο και τα Watt που καταναλώνει η ταινία. Θεωρητικά μια ταινία  χαμηλών watt θα μπορούσαμε να την χρησιμοποιήσουμε σε περισσότερο μήκος αλλά και αυτό το αποφεύγουμε μιας και τα κυκλώματα εσωτερικά της ταινίας είναι πιο αδύναμα και ντελικάτα για να αντέξουν μια πτώση τάσης. Άρα τα 10m ταινία ανά τροφοδοσία ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Το ειδικευμένο μας προσωπικό μπορεί να σας κατευθύνει ώστε να βρείτε το σωστό μήκος και πάχος καλωδίου και τα μέτρα της ταινίας που θέλετε να τροφοδοτήσετε . 

Λάμπες LED αυτοκινήτου 2ης και 3ης Γενιάς

16-12-2016
από Δήμος Σορόκος

Λάμπες LED αυτοκινήτου 2ης και 3ης Γενιάς

Απο τις πρώτες χρήσεις της τεχνολογίας LED ήταν και στις λάμπες αυτοκινήτου.Υπάρχουν λάμπες LED αυτοκινήτου σε πολλους τύπους και βάσεις Τ5,Τ10, W5W, 1156, 1157BA9S ,T20,BAU15S BAX9S, σωληνωτοί και αλλά. Μετά απο βελτιώσεις έχουμε και τα πρώτα  SMD LED αυτοκινήτου 1ης γενίας που ήρθαν να αντικαταστήσουν όλες τις υπάρχουσες λάμπες αυτοκινήτου εκτος απο τους κύριους προβολείς. Αυτοί χρειαζόταν να είναι πολλών Watt για να έχουν την σωστή απόδοση που απαιτείται με αποτέλεσμα να πυρακτώνονταν και να καίγονται.Με αυτούς θα ασχοληθούμε παρακάτω.

Τα SMD LED 1ης γενιάς τα οποία κυκλοφορούν ακόμα και πουλιούνται απο πολλά sites στο internet είναι ολόιδια με τα 2ης και 3ης γενιάς LED που έχουμε εξασφαλίσει εμείς για εσάς. Η διαφορά είναι οτι τα 2ης και ακόμα περισσότερο τα 3ης γενιάς LED, που εχουν μόλις βγεί στην αγορά, είναι πολύ πιο αξιόπιστα στην πάροδο του χρόνου καθώς και στις υπερτάσεις του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα όταν βάζουμε μπρός το αυτοκίνητο η τάση λειτουργίας του φτάνει σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και τα 18 Volt στιγμιαία, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καίει τις αντιστάσεις από τους λαμπτήρες LED οι οποίοι είναι Can Bus.
Η "Νέα Γενιά 2 και 3" είναι κατασκευασμένη ώστε να έχει την ανοχή έως και 18 Volt στιγμιαία.

Ενδεικτικό παράδειγμα Τ10 αυτοκινήτου.

Τα πρώτα LED                              SMD 1ης Γενιας    

    2ης Γενιας                                     SMD 3ης Γενιας can bus

Τι είναι το σύστημα Can Bus;

Το σύστημα CAN BUS (Controller Area Network), είναι ένα σειριακό πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ των υποσυστημάτων του αυτοκινήτου και του κεντρικού επεξεργαστή (CPU).
Το σύστημα Can Bus, αναγνωρίζουν εάν η λάμπα μας είναι καλή ή είναι καμένη και μας ενημέρωναν με την ανάλογη ένδειξη στο καντράν.
Το σύστημα Can Bus βλέπει την κατανάλωση που έχει ο λαμπτήρας μας και έτσι μπορεί και αναγνωρίζει εάν ο λαμπτήρας μας είναι καμένος η όχι.
Στην τεχνολογία LED όλες οι καταναλώσεις είναι υπερβολικά πολύ χαμηλές και έτσι πολλές φορές αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τους λαμπτήρες LED σε νέα αυτοκίνητα με σύστημα Can Bus για αυτό τον λόγο υπάρχουν και οι ανάλογοι λαμπτήρες.

Ο λαμπτήρας LED Can Bus ΔΕΝ διαφέρει από τον απλό λαμπτήρα LED σε φωτισμό παρά μόνο στην κατανάλωση του. Περιέχει μια μικρή αντίσταση η οποία ανεβάζει την κατανάλωση του και έτσι ξεγελάει το σύστημα Can Bus ώστε να στείλει ένδειξη καμένου λαμπτήρα στο ταμπλό μας λόγο χαμηλής κατανάλωσης. Ετσι όλοι οι τύποι λαμπτήρων LED αυτοκινήτου βγάινουν και σε Can Bus.

LED Φώτα HID Kit για αυτοκίνητα και μηχανές

Τώρα ως αναφορά τους κύριους προβολείς του αυτοκίνητου και της μηχανής, μικρή, μεγάλη σκάλα και προβολείς ομίχλης, μετά τα φώτα Xenon που χρησιμοποιούνται πια ευρέως με πολύ καλύτερο φωτισμό απο τους απλούς συμβατικούς προβολείς τώρα ήρθαν και τα LED HID Kit με ακόμα περισσότερο και καλύτερο φωτισμό και απο τα Xenon.

Το εμπόδιο της ψύξης ξεπεράστηκε με μεγαλυτερες ψύκτρες και με ανεμιστηράκια εντος.

     Xenon HiD                  LED HID

Σήμερα τα LED HID χρησιμοποιόυνται όλο και περισσότερο απο ιδιώτες σαν φώτα αντικατάστασης στο αυτοκίνητο τους αφού η εγκατάσταση τους είναι αρκετά πιο εύκολη απο τα Xenon, αλλά και από εταιρείες κατάσκευής αυτοκινήτων αφού η ζωή τους είναι μεγαλύτερη, εχούν μικρότερη κατανάλωση και προσφέρουν καλύτερο φωτισμό !

Η εταιρεία μας εξασφάλισε για εσάς δύο σειρές απο φώτα LED HID αυτοκινήτου, μία πολύ υψηλού φωτισμού που μπορεί να μπει και σε αυτοκίνητα με σύστημα can bus και μία πιο οικονομική με λίγο χαμηλότερο φωτισμό αλλά που δεν στερείται ποιότητας !

 

Προβολείς νέας γενιάς LED

16-11-2016
από Δήμος Σορόκος

Προβολείς νέας γενιάς LED

Οι προβολείς φωτισμού εξωτερικού χώρου έχουν πολλές εφαρμογές : Στα 220V σε γήπεδα, γυμναστήρια,συναυλίες, θέατρα, χώρους στάθμευσης, αποθήκες,συνεργεία, εργοστάσια,δημόσια  κτήρια,δρόμους, αυλές, μπαλκόνια,κήπους,πυλοτές.

Αλλά και στα 12-30V σε  αυτοκίνητα, εκτός δρόμου οχήματα, τροχόσπιτα, σκάφη, χώρους εργασίας, φώτα ασφαλείας και πολλές άλλες χρήσεις.

Καταλαβαίνουμε  λοιπόν ότι χρειαζόμαστε προβολείς οικονομικούς μιας και οι χρήσεις είναι πολλές και το κόστος από τη συνεχή χρήση ενός προβολέα είναι πολύ μεγάλο.

Οι πιο συνήθεις προβολείς που κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα είναι :

 • Οι παλιοί, ξεπερασμένοι πια, πυράκτωσης που καταναλώνουν πολλές εκατοντάδες watt και πυρακτώνονται πάρα πολύ.
 • Οι HQI (Hydrargyrum quartz iodide), υψηλής πίεσης ατμών υδραργύρου, οι οποίοι έχουν μεγάλο βάρος καθώς πρέπει να υπάρχει μεγάλη ψύκτρα για την ψύξη τους αλλά και προστατευτικό  γυάλινο κάλυμμα για την ασφαλή χρήση τους αφού εσωκλείουν μια μικρότερη λάμπα με τον υδράργυρο στο εσωτερικό τους. Επίσης αργούν πολύ να ανάψουν και να έρθουν σε πλήρη φωτισμό.

                                                              HQI

 • Οι προβολείς ατμών νατρίου που έχουν πολύ μεγάλο κόστος και χρησιμοποιούνται κυρίως για φωτισμό των δρόμων.
 • Και οι LED  προβολείς, που μας ενδιαφέρουν εδώ, με πολλά πλεονεκτήματα.

Είναι οι πιο οικονομικοί από όλες τις κατηγορίες

Είναι εύχρηστοι και ελαφριοί.

Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ανάβουν αμέσως χωρίς χρονική καθυστέρηση.

Δεν χρειάζονται συντήρηση.

Έχουν ποικιλία αποχρώσεων και χρωμάτων.

Χωρίς ακτινοβολία UV

Μπορούν να πάρουν ανιχνευτή κίνησης.

Λειτουργούν και σε 12-30V

Δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως υδράργυρο.

Έχει  ακουστεί ότι οι προβολείς LED δεν είναι τόσο αξιόπιστοι και αντοχής, όχι τόσο όσο οι λάμπες LED τέλος πάντων.

Είναι αλήθεια ότι οι πρώτης γενιάς προβολείς LED είχαν κάποια θέματα με την ψύξη σε πολλά watt, και αυτό γιατί ήταν τύπου COB (Chips on Board) δηλαδή πολλά leds συγκεντρωμένα όλα μαζί σαν ένα μεγάλο αδιαίρετο led που ανέπτυσσε μεγάλη θερμοκρασία με την πολύωρη χρήση και με αποτέλεσμα πολλές φορές ακόμα και να καεί.

                                               LED COB

Τώρα όμως σχεδόν όλες οι εταιρείες κατασκευής  led έχουν προχωρήσει ένα μεγάλο βήμα μπροστά και οι νέοι προβολείς LED είναι τεχνολογίας  SMD ((S)urface  (M)ount (D)evices= Επιφανειακής τοποθέτησης συσκευές) , δηλαδή μικρά leds πάνω σε μία πλακέτα σε απόσταση μεταξύ τους. Έτσι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζετε η  απαραίτητη ψύξη και η αντοχή του προβολέα σε μακροχρόνια και συνεχή χρήση.

Εμείς εξασφαλίσαμε για σας SMD LED προβολείς νέας γενιάς στις καλύτερες τιμές της αγοράς και με 2 χρόνια εγγύηση.

220V  LED SMD12-30V    

                                                                    

 

Λάμπες LED τύπου φθορισμού

24-10-2016
από Δήμος Σορόκος

Οι λάμπες LED τύπου φθορισμού είναι λάμπες τεχνολογίας led σε σχήμα σωλήνα που βγήκαν για να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες λάμπες φθορίου.

Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη πάχους Τ5,Τ8,Τ10, αλλα και μήκους. Οι πιο συνηθισμένες που αντικαθηστούν τις γνωστές μας φθορίου είναι οι Τ8 και κυκλοφορούν σε μήκη 60cm, 90cm, 120cm, 150cm.

Στην διευθνή αγορά είναι γνωστές και με τα ονόματα led tube ή led T8 fluorescent.

 

Πλεονεκτήματα των LED

Ενώ οι πάλιες φθορίου εχούν αναφερθεί επιζήμιες για το περιβάλλον οι led ερχονται να τις αντικαταστήσουν με το ίδιο και περισσότερο φώς και με πολλα πλεονεκτήματα:

 • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ότι μια λάμπα φθορισμού, πάνω από 20.000 ώρες. 
 • 60-80% εξοικονόμησης ενέργειας από τις λάμπες φθορισμού. 
 • Καμία παρέμβαση RF, χωρίς να τρεμοπαίζει ή να βουίζει, 
 • Χωρίς κίνδυνο του υδραργύρου.
 • Χωρίς UV και IR ακτινοβολία.
 • Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, υψηλή φωτεινότητα.

 

Πώς λειτουργούσαν οι πάλιες φθορίου

Μια λάμπα φθορισμού είναι μια χαμηλής πίεσης ατμών υδραργύρου λάμπα που χρησιμοποιεί φθόριο για να παράγει το ορατό φως.

Το ηλεκτρικό ρεύμα διεγείρει τούς ατμούς υδρογόνου και παράγεται υπεριώδες φως, κατόπιν αυτό με τη βοήθεια του φθορίου που περίεχεται σε αυτές τις λάμπες εκπεμπει το ορατο φώς.

Πώς λειτουργούν οι LED τύπου φθορίου

Οι LED τύπου φθορίου είναι ένας σωλήνας πλαστικός ή γυάλινος μέ πλάτη αλουμινίου, ή και όλος γυάλινος, που μέσα υπάρχει μια πλακέτα με led smd (κάτι σαν αυτή της λεντοταινίας). Είναι πιο κατευθυντικό το φώς που εκπέμπουν σχετικά με τις παλιές, αλλα οι νέας γεννιάς led κατάφεραν με ειδικές διατάξεις στό εσωτερικό τους να εκπέμπουν το φώς σε 200-320° γωνία εκπομπής φωτός.

    

 

Πώς γίνεται η σύνδεση στις LED φθορίου.

Οι παλίες φθορίου για να λειτουργήσουν χρειάζονταν μετασχηματιστή (ballast) και starter. Οι λάμπες LED δεν χρειάζονται τίποτα απο αυτά.

Γι αυτό πρίν συνδέσετε led φθορίου πρέπει να βγάλετε ή να παρακάψετε απο τη συνδεσμολογία, τον μετασχηματιστή και να δώσετε κατευθείαν ρεύμα

στη λάμπα 220V AC.

Υπήρχαν λάμπες LED που έπερναν ρεύμα απο την μία και απο την άλλη πλευρά κατα μήκος της λάμπας:

 

Οι καινούργιες LED που κυκλοφορούν τώρα ειναι ακόμα πιο απλές στην σύνδεση τους, πέρνουν ρεύμα απο τη μία πλευρά της λάμπας (αναγράφετε input), ενώ ή άλλη είναι μόνο για στήριξη.:

 

Αντικαταστήστε τις πάλιες φθορίου με LED τύπου φθορίου, κάντε οικονομία στη τσέπη σας, ξεκουράστε τα μάτια σας και κάντε καλό στο περιβάλλον.