Τηλεφωνικές παραγγελίες 210 3006631
Δευ - Παρ: 9:00 - 17:00 | Σάββατο: 9:00 - 15:00
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 70.00 €
Για τα 15 πρώτα κιλά

Συντελεστής ισχύος (power factor).

20-02-2018
από Mixalis Palamaris

Συντελεστής ισχύος (power factor).

 

Μερικά προιόντα LED όπως λάμπες, τροφοδοτικά, προβολείς και άλλα, αναγράφουν πάνω στα χαρακτηριστικά τους μεταξύ άλλων και τον όρο συντελεστής ισχύος ή power factor.

Για να δούμε με λίγα λόγια τι είναι αυτό.

Ο  συντελεστής ισχύος είναι ένα μέτρο αποτελεσματικότητας των ηλεκτρικών συστημάτων.

Στην ηλεκτρολογική μηχανική ο συντελεστής ισχύος ενός ηλεκτρικού συστήματος εναλλασσόμενου ρεύματος ορίζεται ως ο λόγος της πραγματικής ισχύος που ρέει προς το φορτίο προς την φαινόμενη ισχύ στο κύκλωμα και είναι ένας αδιάστατος αριθμός στο κλειστό διάστημα από -1 έως 1. Ο συντελεστής ισχύος μικρότερος από ένα σημαίνει ότι οι κυματομορφές τάσης και ρεύματος δεν είναι σε φάση είναι ιδιάζουσα περίπτωση και δεν μας απασχολεί στα LED. Στα προιόντα LED έχουμε συντελεστή ισχύος από 0 εως 1.

Η ροή εναλλασσόμενου ρεύματος έχει δύο στοιχεία:

·         Πραγματική ισχύς ή ενεργή ισχύς (P), εκφρασμένη σε βατ (W) 

·         Δύναμη αντίδρασης (Q)

·         Αυτά συνδυάζονται με τη σύνθετη ισχύ ή φαινομενική ισχύ (S), που εκφράζεται σε βολτ-αμπέρ (VA)

 (Τα VA είναι μη-SI μονάδες πανομοιότυπα με το watt που συνήθως χρησιμοποιούνται)

Κάποιος μπορεί να συσχετίσει τα διάφορα συστατικά της ισχύος εναλλασσομένου ρεύματος χρησιμοποιώντας το τρίγωνο ισχύος

Ισχύς τριγώνου διάγραμμα.jpg

Ετσι προκύπτει ο λόγος

Power factor = P / S

Το ιδανικό είναι ο συντελεστής ισχύος να είναι ίσος με τη μονάδα. Εκτός από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως που έχουν συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα αφού διαθέτουν μόνο ωμικά στοιχεία, όλα τα υπόλοιπα συστήματα έχουν συντελεστή ισχύος μικρότερο της μονάδος λόγω της ύπαρξης επαγωγικών και χωρητικών στοιχείων. Οι συσκευές με χαμηλό συντελεστή ισχύος αυξάνουν τις απώλειες στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και το ενεργειακό κόστος της συσκευής. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι αυτές οι συσκευές απαιτούν παροχή υψηλότερης φαινόμενης ισχύος από το δίκτυο για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών σε ενεργό ισχύ.

 

Ο συντελεστής ισχύος λοιπόν δείχνει τις απώλειες ισχύος των καταναλώσεων. Όσο πλησιάζει τη μονάδα τόσο μικρότερες οι απώλειες . Για παράδειγμα αν ο συντελεστής ισχύος είναι στο 0.5 τότε η μισή από τη παρεχόμενη ισχύ χάνεται σε απώλειες. Αν ο συντελεστής είναι μονάδα τότε δεν υπάρχουν απώλειες ισχύος. Η μονάδα αντιπροσωπεύει μια ιδανική κα και σωστή κατάσταση κατανάλωσης.

Παράδειγμα:
Όταν ένας προβολέας LED 10 Watt έχει συντελεστή ισχύος 0.50 (φτηνή ποιότητα μετασχηματιστή) η πραγματική κατανάλωση που θα έχουμε είναι 15 Watt.
Εάν ο Προβολέας LED 10 Watt έχει συντελεστή 0.98  η πραγματική του κατανάλωση θα είναι 10 Watt διότι είναι πολύ κοντά στην μονάδα.

Στην εταιρεία μας προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε LED ποιοτικά προιόντα με υψηλό power factor για περισσότερη οικονομία στην τσέπη του καταναλωτή.