Τηλεφωνικές παραγγελίες 210 3006631
Δευ - Παρ: 9:00 - 17:00 | Σάββατο: 9:00 - 15:00
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 70.00 €
Για τα 15 πρώτα κιλά

Πτώση τάσης σε ταινία LED

16-03-2017
από Mixalis Palamaris
Πτώση τάσης σε ταινία LED

Πτώση τάσης σε ταινία LED

Κάθε φορά που το συνεχές ρεύμα ρέει σε ένα καλώδιο ή μια ταινία LED συναντά μια αντίσταση κάτι δηλαδή θα εμποδίσει τη ροή του. Το ποσό της απώλειας τάσης ενός κυκλώματος, ή ακόμα και ένα μέρος του ονομάζεται πτώση τάσης.

Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος της ταινίας μας τόσο  μεγαλύτερη η αντίσταση που συναντά το ρεύμα άρα και η πτώση τάσης στο τέλος της ταινίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ταινία LED να σκοτεινιάζει όσο πάει προς το τέλος της . Η φωτεινότητα της δηλαδή να πέφτει ή να έχουμε μια χρωματική αλλαγή όταν πρόκειται για πολύχρωμη RGB ταινία.

Η υπερβολική πτώση τάσης μπορεί να οδηγήσει σε μη ικανοποιητική λειτουργία της, και βλάβη της ταινίας. Εάν τη ταινία LED την τροφοδοτούμε με ένα τροφοδοτικό 12-volt, τότε έχουμε 12 βολτ  στην αρχή της ταινίας , στο άλλο άκρο όμως δεν θα έχει 12 βολτ αλλά λιγότερο  λόγω της πτώσης τάσης.

Για να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο τροφοδοτούμε την ταινία σε παράλληλα τμήματα το πολύ 10m μήκος.

voltage drop

Το ίδιο ισχύει και για το καλώδιο που τροφοδοτούμε  τα τμήματα αυτά της ταινίας.

Βλέπουμε και στο σχήμα ότι το καλώδιο που τροφοδοτεί το δεύτερο κομμάτι της ταινίας είναι πιο χοντρό από το πρώτο και αντίστοιχα το τρίτο πιο χοντρό από το δεύτερο .

Αυτό γιατί η πτώση τάσης είναι συνάρτηση του μήκους καλωδίου και αντιστρόφως ανάλογο του πάχους του αφού σε χοντρό καλώδιο η αντίσταση είναι μικρότερη, δηλαδή αυτό επιτρέπει  να κινηθεί δια μέσου του περισσότερο ρεύμα πιο άνετα.

Η αποδεκτή πτώση τάσης για ένα σύστημα φωτισμού LED δεν πρέπει να υπερβαίνει  το 3%  ή να είναι μικρότερη από 0,36 volts από ένα τροφοδοτικό εισόδου 12 volt το οποίο μπορούμε να μετρήσουμε εύκολα με ένα πολύμετρο.

12 volts x 3% = 0.36 volts.

 

 

Εκτός από το μήκος της ταινίας παίζουν ρόλο και τα Watt που καταναλώνει η ταινία. Θεωρητικά μια ταινία  χαμηλών watt θα μπορούσαμε να την χρησιμοποιήσουμε σε περισσότερο μήκος αλλά και αυτό το αποφεύγουμε μιας και τα κυκλώματα εσωτερικά της ταινίας είναι πιο αδύναμα και ντελικάτα για να αντέξουν μια πτώση τάσης. Άρα τα 10m ταινία ανά τροφοδοσία ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Το ειδικευμένο μας προσωπικό μπορεί να σας κατευθύνει ώστε να βρείτε το σωστό μήκος και πάχος καλωδίου και τα μέτρα της ταινίας που θέλετε να τροφοδοτήσετε .